2 paski w Western Blot IgG

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

2 paski w Western Blot IgG

Postprzez ziuta » Śro Gru 08, 2010 5:03 pm

Mam pytanie odnośnie koleżanki

jest w ciąży, jej partner ma boreliozę (Elisa IgG -120, 8 pasków w Western Blot w klasie IgG- w IgM ujemnie i w Elisie i w Western Blot), ona robiła testy Elisa wyszedł ujemnie w obu klasach, Western Blot zupełne zero w obu klasach, ani jednego paska, teraz wiedząc, że jest w ciąży ponownie zrobiła test Western Blot, w IgM zero pasków, w IgG wyszły dwa paski wybarwienie silne, ale ledwo za wybarwieniem słabym, są to paski VIsE i pasek 17, co ogólnie dało wynik pozytywny?

dziewczyna jest na początku ciąży, w 2 miesiącu, co ma robić, podejmować leczenie?
naczytałyśmy się, że prawie każdy ma jakieś wybarwienie, że prawie każdemu wychodzi jeden albo kilka pasków w IgG, czy więc można to zbagatelizować czy udać się do specjalisty?

Bardzo proszę o pomoc
ziuta

Re: 2 paski w Western Blot IgG

Postprzez Greta » Śro Gru 08, 2010 5:54 pm

Taaaa... to dla czego mi za cholerę nie chce nic wyjść, skoro prawie każdemu wychodzi???

Błehe, dopiero skojarzyłam, że jestem jak zakaźnik - nic mi nie wychodzi :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez Prezes Fundacji » Śro Gru 08, 2010 10:17 pm

Ziuta, aby wykonać badanie, muszą być wskazania. Jeśli ktoś jest bezobjawowy, to nie ma żadnego sensu wykonywanie badań. Nie leczy się wyników, tylko chorego, a jak można być chorym, nie mając objawów boreliozy??

Antygen VlsE jest akurat wysoko specyficznym dla Borrelia burgdorferi.

naczytałyśmy się, że prawie każdy ma jakieś wybarwienie, że prawie każdemu wychodzi jeden albo kilka pasków w IgG

Najlepiej skontaktować się z autorem tego odkrycia.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez ziuta » Śro Gru 08, 2010 11:08 pm

Dziękuję za odpowiedź, badania miały być kontrolne, bo różne mogą być drogi zakażenia, miały uspokoić, a wywołały spory niepokój :-(

koleżanka czuje się zdrowa, nie ma i nigdy nie miała żadnych objawów, chociaż kleszczy miała kilka w swoim życiu, boi się o dziecko, czy ewentualne zakażenie nie przejdzie na malucha
może faktycznie jest zakażona, a ciąża spotęgowała wynik, ujawniła to, czego nie było wcześniej??

no bo nie jest to raczej objaw zakażenia od partnera, bo chyba byłoby to wykazane w WB w klasie IgM?

jeśli chodzi o objawy, to ja tak naprawdę też nie mam jakiś objawów, a potwierdzoną boreliozę przez
test Elisa i Western Blot i wskazane leczenie zarówno przez użytkowników forum, lekarza zakaźnika, i
lubelskiego lekarza polecanego przez Stowarzyszenie Chorych na Borelioze

co gorsza jeśli chodzi o koleżankę w ciąży, tak naprawdę nie ma się w Lublinie do kogo udać z takimi pytaniami, żeby chociaż uspokoił....

co zrobić, wykonać ponownie testy? monitorować, robić testy dziecku po urodzeniu?
czy powinna wyluzować i odpuścić sobie badania i kontrolowanie?
ziuta

Postprzez Prezes Fundacji » Czw Gru 09, 2010 12:24 am

Ziuta, jeśli się robi jakieś badanie, to rozumiem, że od niego uzależnia się postępowanie. Tzn. Twoja koleżanka musiała w takim razie brać pod uwagę wynik dodatni/ pozytywny i mieć przygotowany plan na taki wypadek. No bo chyba nie mogła założyć, że wynik będzie ujemny i będzie po problemie, bo by badania wtedy po prostu nie robiła. Reasumując- nie wiem, czym się kierowała Twoja koleżanka, robiąc to badanie będąc bezobjawową i co zamierzała robić z dodatnim wynikiem.

no bo nie jest to raczej objaw zakażenia od partnera, bo chyba byłoby to wykazane w WB w klasie IgM?

A dlaczego nie? Zapomnij o typowym zachowaniu się przeciwciał klas IgG i IgM w boreliozie, bo Cię to zaprowadzi do lasu.

jeśli chodzi o objawy, to ja tak naprawdę też nie mam jakiś objawów, a potwierdzoną boreliozę przez
test Elisa i Western Blot

Moment. To nie na podstawie testów rozpoznaje się boreliozę.Testy mogą ją jedynie potwierdzić.
Z Twojego wątku nie wynika, abyś była bezobjawowa.

i wskazane leczenie zarówno przez użytkowników forum,

Decyzji o leczeniu nie podjęli za Ciebie forumowicze. Oni podzielili się z Tobą tylko własnymi spostrzeżeniami- m.in. co do Twoich objawów.

lekarza zakaźnika,

no tak...

i
lubelskiego lekarza polecanego przez Stowarzyszenie Chorych na Borelioze

No to miałaś farta, bo o ile wiem Stowarzyszenie nie jest upoważnione do przekazywania do Niego kontaktu.

Ziuta, mogę tylko powtórzyć- boreliozy nie rozpoznaje się po wyniku badania laboratoryjnego.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez ziuta » Czw Gru 09, 2010 2:58 pm

Jeśli chodzi o koleżankę to test zrobiła tylko kontrolnie, dla uspokojenia i naprawdę nie zakładała wyniku pozytywnego (mimo, że oczywiście przy kontaktach seksualnych powinna to założyć, ale od wielu lekarzy można usłyszeć, że nie ma możliwości takiego zarażenia), więc teraz nie ma gotowego planu i jest przerażona.
Zastanawia się czy podejmować terapię antybiotykami, zgłaszać się do lekarza, czy będąc bezobjawową nie przejmować się tym. To nie jest już kwestia jej zdrowa, tylko zdrowa dziecka....

więc pytanie: co ma zrobić?
co byście zrobili będąc w takiej sytuacji, panikowali, szukali lekarza, brali leki, czy podeszli ze spokojem i kontrolowali badania swoje, potem dziecka itd?

Jeśli chodzi o mój wątek to nie uważam, że Forumowicze stawiają diagnozę, albo podejmują decyzję za mnie, naprawdę jestem wdzięczna za każdą odpowiedź...

W kwestii lekarza lubelskiego udało mi się wyprosić w SCHB o namiary na tego lekarza, nie było to takie proste i oficjalne.
ziuta

Postprzez Prezes Fundacji » Czw Gru 09, 2010 10:07 pm

Ziuta, jedyne co Twoja koleżanka może w tej chwili zrobić, to po prostu pogadać z którymś z lekarzy ILADS. Moje zdanie jest takie, że póki jest bezobjawowa, to znaczy, że krętków nie jest dużo, no i że są one pochowane, nieaktywne, a takie z kolei nie przedostaną się przez łożysko do dziecka.
Ale ja lekarzem nie jestem, a w dodatku nie robiłabym sobie badań, gdybym była bezobjawowa.
Prezes Fundacji

Postprzez ziuta » Pią Gru 10, 2010 12:01 pm

Dziękuję bardzo za poradę, no tak trzeba będzie zrobić
nie sądziłam nigdy, że to powiem, ale czasami niewiedza jest lepsza niż wiedza, bo z tą wiedzą nie wiadomo co zrobić i tylko powoduje przerażenie...
jeszcze raz dziękuję
ziuta

Postprzez ines108 » Pią Gru 10, 2010 12:07 pm

E tam wiedza zawsze jest lepsza !
Popatrz gdybyś wiedziała wszystko o tej sytuacji to wiadomo by było co robić a tu problem jest z tym że część sytuacji jest wiadoma a część nie - czyli problemy wynikają z niewiedzy - ale "filozofuję" :lol: chyba mi się pogorszyło.
Pozdrawiam i życzę mądrych decyzji.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Greta » Sob Gru 11, 2010 2:00 am

:lol: :lol: :lol:

Ines Image
Awatar użytkownika
Greta

Następna

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości