Borelioza Tuptupa

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Borelioza Tuptupa

Postprzez tuptup » Śro Gru 22, 2010 10:21 am

kochani, mieszkam na stale w Austrii, bolerioza zarazilam sie w pazdzierniku (mieszkam kolo lasu i mam psa), nie bylo wiec trudno!Rumien zauwazylam u siebie ok 3 dni po ugryzieniu- nie wiem dlaczego, ale samego ugryzienia kleszcza nie przypominam sobie. Potem byl lekarz ok 10 dni, test- pozytywny na bolerioze i 3 tygodnie Dexocylkiny- pol tabletki dwa razy dziennie.. i nic wiecej. Przeraza mnie troche jak czytam, ile tabletek lykaja niektore osoby!! Rumien zniknal ok 2 tygodni od rozpoczecia kuracji, do tej pory nie mam zadnych objawow, ale niestety moj lekarz, powiedzial,ze nie powinno sie wykonywac testu na borelioze w tak krotkim okresie, poniewaz pomimo wyleczenia- moze rowniez wychodzic pozytywnie. Wiem, ze choroba moze poworocic w kazdym momencie. Trzymajcie sie kochani!
tuptup

Re: Moja "świeża" borelioza

Postprzez ines108 » Śro Gru 22, 2010 12:00 pm

Tuptup musisz wiedzieć że nie każdy lekarz traktuje boreliozę poważnie, są dwa nurty leczenia szczegóły tutaj :
topic147.html

My tu na forum leczymy się wg.ILADS, po szybkim przeszukaniu netu wydaje mi się że może tu byś takiego lekarza znalazła :
http://www.drmayne.com/index.htm
Dawki doksycykliny, które brałaś wydają się być małe. Ale nie ma co panikować poprostu obserwuj czy nie pojawiają się żadne objawy, tu mały artykuł na temat objawów :

topic51.html

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ines108

Re: Moja "świeża" borelioza

Postprzez tuptup » Śro Gru 22, 2010 12:10 pm

dzieki serdeczne ines108!
Od czasu zakonczenia antybiotyku minelo juz ponad miesiac, na razie zadnych objawow nie zauwazylam, ale "licho nie spi"- wiem doskonale,ze poprostu mam borelioze, a tej "cholery"nie da sie tak latwo usunac.
Moj lekarz twierdzi,ze dawka antybiotyku byla odpowiednia, zreszta wyczytalam rowniez te wskazania w austriackim spisie lekow.Z tych wszystkich objawo boreliozy, ktore wyczytalam, sadze,ze mozna je przypisac wszystkim ludziom zyjacym na swiecie- od bolu glowy- do bolu miesni , podwyzszonego tetna itp.
dlatego moze tak cholernie trudno jest to wykryc!! Pozdrawiam braci i siosty!!! :D
tuptup

Re: Borelioza Tuptupa

Postprzez Prezes Fundacji » Śro Gru 22, 2010 2:31 pm

Ines, jesteś niesamowita :lol: Z Austrii do Australii :lol:
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez tuptup » Śro Gru 22, 2010 4:42 pm

Witajcie,
Ines czy moglabys mi powiedziec, jak dlugo od zaobserwowania rumienia otrzymalas "wsparcie" antybiotykami.
Napewno jest to duze znaczenie w walce z choroba, zastanawiam sie tylko,czy moglam ja zostac ugryziona nie przez kleszcza tylko pajaka???? ( w zasadzie to tez pajeczaki), ale moze jest jakis specjalny gatunek tego gada??? pozdrawiam
tuptup

Postprzez ines108 » Śro Gru 22, 2010 5:03 pm

Jejuś ale mi wstyd teraz - jak ja mogłam przeczytać australia zamiast austria :lol: , dałabym sobie rękę uciąć że napisałaś australia :lol: :D

No u mnie minęło ponad 10 lat - od ugryzienia do diagnozy . Borelia może być w płynach ustrojowych więc pewnie w niepasteryzowanym mleku też, podobno komary czy muchy też mogą ją roznosić o pająkach nie słyszałam.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez MAŁGOŚKA » Czw Gru 23, 2010 8:09 pm

HEJ jeśli szybko został podany antybiotyk;to bardzo dobrze a ztymi ukąszeniami to róznie lekarze wypowiadają się. ja NIGDY nie miałam zadnego kleszcza(przynajmniej nie pamiętam) ale za to duży kontakt z przyrodą końmi jeden mądry uczony ze to mogła mucha końska mnie zarazić natomiast inny uczony że NIE.pozdrawiam
MAŁGOŚKA

Postprzez MAŁGOŚKA » Czw Gru 23, 2010 8:16 pm

ale tak najlepiej to antybiotyk powinno podać się w ciągu 24godz od ugryzienia.ale kto by od razu do lekarza lecial i ktoby wiedział ze tak szybko nalezy antybiotyk podać
MAŁGOŚKA

Postprzez magda_a » Wto Lip 12, 2011 1:09 pm

MAŁGOŚKA napisał(a):HEJ jeśli szybko został podany antybiotyk;to bardzo dobrze a ztymi ukąszeniami to róznie lekarze wypowiadają się. ja NIGDY nie miałam zadnego kleszcza(przynajmniej nie pamiętam) ale za to duży kontakt z przyrodą końmi jeden mądry uczony ze to mogła mucha końska mnie zarazić natomiast inny uczony że NIE.pozdrawiam

Pozwalam sobie zaoffować, bo... mam podobnie
Kleszcza nie odnotowałam, za to konie, psy = kleszcze wydłubywane ze zwierzaków.
I ostatnio pani wetka, która pojawiła się u nas z powodu końskiego powiedziała - nu nu dotykać kleszcza łapką. I że nie wie czy borelka też, ale owszem, odkleszczowe zapalenie mózgu bardzo prawdopodobne od takiego kontaktu łapka-kleszcz : (.
magda_a

Postprzez Prezes Fundacji » Wto Lip 12, 2011 1:43 pm

Kleszcza można po prostu przeoczyć, nie zauważyć- kto zwróci uwagę na maleńką, niewidoczną nimfę?
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Następna

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości