Co zamiast cukru?

Czyli co jeść, żeby nie nabawić się grzybicy Dyskusje, porady i przepisy

Co zamiast cukru?

Postprzez Krętka » 11 Paź 2009, o 17:43

Inulina jest słodkawa i jest naturalnym błonnikiem stosowałam ją w diecie przeciw grzybkom, którą sobie zafundowałam. dodawałam do musli naturalnego a nawet robiłam kulki inulinowe dla osłody! całkiem smaczne i nie szkodliwe. Polecana w książce "Pokonać grzybice"
Minocyklina 2 x 100 (od 9.X), Tavanic 1 x 500 (od 22.X)
Awatar użytkownika
Krętka

Re: Co zamiast cukru?

Postprzez emisia21 » 1 Lut 2010, o 13:22

Mozna słodzić stewią - najlepiej w proszku, lub jak ktoś nie lubi to jest w tabletkach jak słodzik, lub czasem ekstrakt, dla mnie jest tak słodka że jedna tabletka to za dużo - na duży kubek kawy czy herbaty.
Mozna nią posłodzić desery itp., moją córkę inulina trochę jakby uczula.. stewia nie.
Stewię mogą używać osoby które czują się zmęczone, reguluje też ciśnienie krwi, jedyna wada to działa moczopędnie ;))
ale to chyba można wytrzymać, oczywiście jak ze wszystkim nie można przesadzać..
emisia21

Postprzez Lula Lu » 1 Lut 2010, o 22:33

Stewie mam, nawet próbowałam nią słodzić. Ale po pierwsze nie wyczulam ile jej stosować, po drugie jej specyficzny posmak nie do wszystkiego pasuje. Całe szczęście ja kawy ani herbaty nie słodzę, więc za bardzo się tym nie przejmuję, ale chyba poeksperymentuję z dodawaniem jej do jakiś innych słodyczy (chociaż o dziwo całkowicie przeszła mi ochota na słodycze, szkoda, że dopiero teraz ;)).
Lula Lu

Postprzez Greta » 3 Lut 2010, o 19:03

Mi też stewia nie przypadła do gustu. Jak kupiłam na początku leczenia (2 lata temu), tak stoi.
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez emisia21 » 4 Lut 2010, o 19:22

Dla mnie jest ok, dziecku też smakuje ale ta w tabletkach, kupiłam sobie nasionka i będę siać :)) słyszałam że można do ciasta dodać takiego naparu i doskonale posłodzi? może ktoś próbował?
emisia21

Postprzez Titi » 22 Sie 2010, o 22:55

Ja piekę sobie ciasteczka słodzone wywarem ze stewii. Są bardzo smaczne, po ich zjedzeniu słodycz długo utrzymuje się w ustach. Na dodatek działa grzybobójczo - widać to na języku. Pozdrawiam!
Titi

zaczełam jeść ale...

Postprzez MAŁGOŚKA » 15 Lut 2011, o 23:14

zaczełam jeść prawie wszystko nie mówiąc o słodyczach mam taką ogromną chęć na słodkie że nie potrafię się oprzeć.ciasto cukierki no i nutellę "wyzeram ze słoika"kiedys słodycze mogły dla mnie nie istnieć.przytyłam.czuję się świetnie i nie mam żadnych objawów grzybicy.nadal jestem na leczeniu i jeszcze będę ale proszę mnie uświadomić bo może objawy wystąpią póżniejnie wiem co o tym myśleć.złamałam dietę dobre 3tyg temu.czy w diecie chidzi tylko o grzybicę.czy mam wrócić do zasad skoro dobrze sie czuję.pozdrawiam
MAŁGOŚKA

Postprzez ines108 » 20 Lut 2011, o 15:59

W diecie chodzi o grzybicę a grzybica daje identyczne objawy jak borelka więc nie trzymając diety możesz się latami leczyć bo masz objawy boreliozy a tu sie okaże że to była od pewnego momentu grzybica - dlatego ta dieta jest taka istotna.
Awatar użytkownika
ines108

Wróć do Dieta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości