Czy to bolerioza czy nie?

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Czy to bolerioza czy nie?

Postprzez Gerti » Pon Kwi 11, 2011 5:46 pm

Witam,

Mam chyba co najmneij 50% objawów boleriozy:najważniejszez nich to: arytmie komorową, problemy z głebokim oddechem, bóle kaltki piersiowej, tachykardię, bóle kości i stawów kolan,nadgarstkow, palcow u rąk, bóle kregośłupa, łopatki- zwłaszcza przy oddychaniu, osłabienie rąk- zwłąszcza przy podnoszeniu ich do góry, wrażenie pogorszenia wzroku, pogorszenie pamięci(ale nadal dobra), czasem problemy zoładkowe, niedoczynnosc tarczycy- stwierdzona Hasimoto, bo mąła tarczyca,ale przeciwciał własciwych dla tej choroby brak.

Przeszlam wiele badań- rezonans kręgoślupa, rtg pluc, echo serca, holter ekg, usg brzucha, morfologia, elektorlity i wiele wiele innych.wszystkie poza holterem wychodzą prawidłowo.
Lekarzemóią nerwica, a mnie jakoś trudnow to uwierzyć. OB- 2, CRP także w niskiej normie.Poczatki moich objawów zaczeły się w ciązy.Urodzilam zdrowego, duzego syna.

Rok temu miała testy na boleriozę - oto wyniki:
Elisa:

P-ciała p/Borrelia IgM 29,8 AU/ml

ujemny <18 wątpliwy 18 - 22 dodatni >=22

P-ciała p/Borrelia IgG < 5,0 AU/ml

ujemny <10 wątpliwy 10 - 15 dodatni >=15

Western Blot:

P-ciała p/Borrelia IgM, Western-blot ujemny Testowane są prążki: VIsE, p83, p39 (BmpA), p31 (OspA), p30, p25 (OspC), p21, p19, p17.
VIsE o
P83 o
P39, BmpA o
P31, OspA (+) słabo dodoatni
P30 o
P25, OspC o
P21 o
P19 o
P17 o

Lekarz odrzucil wobec wyników WB diagnozę Bolerioza....ale może się jednak pomylil?Może to postać przewlekła?
Co jeszcze mogę zbadać.Czy możelekarz miał rację i musze szukać gdzie inadziej?Mykoplasma, Chlamidia...gubie sie w tym wsyztskim:(

Bardzo proszę o pomoc- problemy z sercem i oddechem wykańczają:( mnie już psychicznie.

Z góry dziękuję.

GabrysiaGerti

Dołączenie: Sob Kwi 09, 2011 5:13 pm
Gerti

Re: Czy to bolerioza czy nie?

Postprzez ines108 » Wto Kwi 12, 2011 10:43 am

Hmmm..... zrób może antygeny krętkowe w moczu u dr.Wielkoszyńskiego ta dodatnia elisa jest zastanawiająca no i objawy są. U mnie elisa była niskododatnia w igm i wzrastała jak zaczynałam się leczyć ale te testy są bardzo, bardzo, zawodne. Możesz mieć równierz jakąś inną chorobę odkleszczową która daje wyniki krzyżowe w elisie, problemy z tarczycą i wiele innych....ale sama chyba dobrze to wiesz :) .
Zacznij od testu u dr. Wielkoszyńskiego

http://www.wielkoszynski.webity.pl/pane ... stycznych/

możesz do niego napisać i poprosić żeby ci coś doradził jeżeli chodzi o diagnostykę ( proponuję szybko i na temat bo jest to oblegany lekarz i ma mało czasu) Ten lekarz zna dobrze problem Borelli a do tego jest diagnostą !
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Prezes Fundacji » Wto Kwi 12, 2011 9:58 pm

Gerti, przede wszystkim musisz mieć uregulowane hormony tarczycowe- bez tego żadna dalsza diagnostyka nie ma sensu.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez Gerti » Śro Kwi 13, 2011 5:48 pm

Wszytskim dziękuje bardzo za odpowiedzi:)
Dla mnie kazży odzew jest bardzo ważny, bo naprawdę już długo źle się czuję i szukam przyczyny moich dolegliwosci..czasem chcę sie nawet poddać......

Od ponad roku biorę hormony(Letrox , wcześniej Eutyrox w dawce 100) i hormony mam raczej unormowane. Piszę raczej, bo czasem TSH mam 1, a czasem 2, 5 i tak samo wachają się lekko ft3 i ft 4 , ale juź zawsze w granicach normy i nigdy nie zbliżają się do granic.

Czy ma Pani cos innego na myśli, pisząc o uregulowaniu hormonów.

Czy jesli mam hormony uregulowane to może to być bolerioza, czy szanse są marne przy takich wynikach?

A może powinnam się zadać na inne choroby jak mycoplasma czy chlamidia?

Napisałam do dr. Wielkoszeńskiego, ale póki co czekam na odp.

Nie wiem co mam robić, a nie chciałabym wydawać niepotrzebnie pieniędzy na drogie badania , bo u ans w domu się raczej nie przelewa:(

Jeszcze raz dziękuję wszystkim.
Gerti

Postprzez Prezes Fundacji » Pon Maj 02, 2011 7:28 pm

Od ponad roku biorę hormony(Letrox , wcześniej Eutyrox w dawce 100) i hormony mam raczej unormowane. Piszę raczej, bo czasem TSH mam 1, a czasem 2, 5 i tak samo wachają się lekko ft3 i ft 4 , ale juź zawsze w granicach normy i nigdy nie zbliżają się do granic.

Gerti....

http://forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html

http://forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Ch ... imoto.html

Przestudiuj te dwa fora, bo jak "na moje oko" to jednak powinnaś najpierw dojść z hormonami do takiego stanu, że nie będziesz mieć wątpliwości, co od tarczycy, a co ewentualnie od czego innego. Objawy niedoczynności i boreliozy z koinfekcjami są bardzo, bardzo podobne, więc koniecznie trzeba uregulować hormony tarczycy, aby nie brnąć niepotrzebnie w wątpliwą boreliozę.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez dani » Pon Cze 20, 2011 10:56 am

Gerti,
zrob koniecznie testy na chlamydie te dwie w obu klasach i na mycoplasme tez w obu klasach. Mi tez testy na borelioze western i eliza wychodzily ujemne. Dopiero w LTT na borelioze wyszla mi borelioza. Lecze sie od ponad poltora roku i efekty...sa ale male. Dopiero niedawno zrobilam test na myco i wyszla dodatnia. Zrobilam tez na chlamydie ale jeszcze nie mam wynikow. Tak wiec jesli bym zrobila od razu na to wszystko to moze na dzien dzisiejszy bylabym zdrowsza jesli nie zdrowa. A tak przez ten czas bylam leczona tylko na borelioze a potrzeba bylo i na myco. Tak wiec zrob sobie te badania. Pozdrawiam.
dani

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości