dieta wątrobowa

Czyli co jeść, żeby nie nabawić się grzybicy Dyskusje, porady i przepisy

dieta wątrobowa

Postprzez Lula Lu » Pon Lis 09, 2009 11:48 pm

Czy ktoś z was stosował dietę wątrobową obok przeciwgrzybiczej? Niestety, mam kłopot, od 8 miesięcy na antybiotykach moja wątroba tego nie wytrzymuje. Niby wyniki nie są najgorsze, ale nudności i wymioty mam już po jakichkolwiek lekach, nie tylko antybiotykach i utrzymują się kilka godzin, czasami cały dzień.
Moja lekarka (nie od boreliozy) zaleciła mi taką dietę, ale powiedziała, ze muszę jeść przede wszystkim pieczywo pszenne na drożdżach a ograniczyć żytnie na zakwasie. Eliminowanie cukrów pozostaje bez zmian. I nie mogę jeść surowych warzyw. O smażeniu i tłuszczach nie wspominam, bo to oczywiste. Nie wiem czy da się to jakoś połączyć?
Czy ktoś z Was miał problemy z wątrobą w trakcie leczenie boreliozy? Jak sobie daliście z tym radę?
Lula Lu

Re: dieta wątrobowa

Postprzez ines108 » Wto Lis 10, 2009 11:59 am

Mój mąż choruje na wzw typu C jak zaczynał leczenie to lekarz twierdził że dieta , dieta i jeszcze raz dieta to było 5 lat temu w tej chwili ten sam lekarz twierdzi że nie ma czegoś takiego jak dieta "wątrobowa" . Co do jednego wszyscy są zgodni żadnego alkocholu ! Ja unikałabym cebuli, czosnku, i wszystkich produktów po których cię "wzdyma" czyli fasola, kapusta itd. Lekarz mojego męża mówił równierz że należy obserwowac po czym czujesz się ok a po czym nie i na tej podstawie dobierac produkty.
Zdrowia życzę i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Lula Lu » Wto Lis 10, 2009 8:52 pm

Dzięki Ines :) Ja już zapomniałam co to alkohol, ale faktycznie cebula i czosnek często u mnie w kuchni goszczą. Z tego wynika, że zmian będzie niewiele. Mam nadzieję, że moja wątroba da sobie dalej radę z lekami.
Lula Lu

Postprzez Krętka » Wto Lis 10, 2009 11:16 pm

Lula, w dawnych zaleceniach dotyczących tzw. diety wątrobowej była pewna sprzeczność- przy zaburzeniach jej pracy powinno się brać pod uwagę, aby wspomóc eliminację toksyn, związków chemicznych, które przez nią się wydalają z organizmu. Czyli- dostarczyć dużo błonnika. Zalecane kiedyś pieczywo pszenne faktycznie jest łatwiej strawne dla wątroby, no ale nijak błonnika nie zapewnia... Te dawne zakazy, nakazy jeszcze do dzisiaj czasami można spotkać ;)
Ja postępowałabym tak, jak pisze Ines ;) Moja wątroba na razie się nie buntuje, więc bigos czy cebulka są obecne w moim jedzonku ;) Unikam smażonych potraw, no i oczywiście- alkoholu. Ponoć trzeba też uważać na zapachy do samochodu ("listki"), no i farby, lakiery, bo co prawda to się wdycha, no ale przenika do krwi przez oskrzela, płuca, a stamtąd- jak wszystko- pędzi też do wątroby.
Minocyklina 2 x 100 (od 9.X), Tavanic 1 x 500 (od 22.X)
Awatar użytkownika
Krętka

Postprzez Lula Lu » Pon Lis 16, 2009 2:11 pm

Na razie wyeliminowałam cebulę i czosnek. Tą cebulę to nie tak do końca... dodałam ostatnio do zupy. Długo gotowana chyba może być? Unikam fasoli i kapusty. Staram się jeść lekkie potrawy. Na razie raz jest lepiej raz wracam do silnych nudności (zwłaszcza po połknięciu jakich kolwiek lekarstw), ale tak jest od początku antybiotykoterapi, czasami z wymiotami.

Tak się zastanawiałam nad tą dietą i doszłam do wniosku, że chyba nie mam już co eliminować (poza powyższymi), bo ani nie jadam smażonych kotletów, ani tłustych mięs (w ogóle mięsa to sporadycznie) ani tłuszczów zwierzęcych (mleko pijam w niewielkich ilościach i tylko 2% a masła nie jem codzienne a jeśli już to smaruję naprawdę cieńko). Wzdęć od dawna nie miewam (właściwie od czasu kiedy przeszłam na "boreliozową" dietę) a te nudności mam zawsze po Unidoxie. Pod konic miesiąca zrobię kolejne badania. Mam nadzieję, że mi się wyniki poprawią.
Najbardziej mnie wkurza, ze co lekarz to opinia. Jeden mówi, ze wyniki bardzo złe inny, ze w normie (pomimo wyższych prób). Skołowało mnie to.

Ktoś z Was miał w ogóle wyniki watrobowe ponad normę podczas leczenia?
Lula Lu

Postprzez guzia » Pon Lis 16, 2009 4:15 pm

A jakie masz wyniki prób wątrobowych? Możesz podać?
Mnie generalnie moja dr powiedziała, że dopóki wartości nie idą w setkach,100 - 200 - 300 tzn. że jest ok.
Ja mam w górnych granicach normy 20 -30, a leczę się już 10 miesiąc i to o wiele wyższymi dawkami ;)
guzia

Postprzez Greta » Pon Lis 16, 2009 7:30 pm

Lula Lu napisał(a):Ktoś z Was miał w ogóle wyniki watrobowe ponad normę podczas leczenia?

Alat max. - 223
Aspat max. - 63
:D

Ale to dopiero po 1,5 roku leczenia.
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez Lula Lu » Wto Lis 17, 2009 12:03 am

dobra, przestaję się już przejmować moim marnym 41 (Aspat) ;) tylko kto przemówi mojej lekarce do rozsądku, żeby nie przerywała mojej antykoncepcji?? Bo dla niej nie mogę mieć nic ponad normę... a ciąża teraz jest wysoce niewskazana (na lateks i inne chemikalia mam alergię...).

Greta, jak dałaś sobie radę z takimi wynikami?
Lula Lu

Postprzez aditu » Wto Lis 17, 2009 1:05 am

Moja dieta to:
- nie smaze,
- nie jem zadnego pieczywa,
- nie jem wedlin ani kielbas,
- nie jem slodkiego i nie pije slodkiego,
- nie pije czarnej herbaty,
- nie jem serow zoltych ani plesniowych,
- nie pije piwa ani innego alkoholu.....

Lecze borelioze, bartoneloze i mykoplazmoze.

Po dwoch miesiacach leczenia mam:
- ALAT 52
- ASPAT 113

Pozdrawiam.
aditu

Postprzez Greta » Wto Lis 17, 2009 3:47 am

Greta, jak dałaś sobie radę z takimi wynikami?

Esseliv, Esseliv i jeszcze raz Hepa Balans ;) Jak próbowałam oszczędzać na tym pierwszym, to Alat zaraz hyc! do góry ;)

Powiedziałabym, że taki wynik jak u Ciebie, to już powód, żeby zwrócić na wątróbkę większą uwagę, ale jeszcze nie powód by się martwić.
Awatar użytkownika
Greta

Następna

Wróć do Dieta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości