Konferencja naukowo- szkoleniowa nt. boreliozy- Łagów

Konferencja naukowo- szkoleniowa nt. boreliozy- Łagów

Postprzez Prezes Fundacji » Sob Kwi 17, 2010 1:48 pm

W dniach 25-27 kwietnia 2010r. w Łagowie Lubuskim, odbędzie się konferencja naukowo- szkoleniowa pt.: „Borelioza jako choroba zawodowa, trudności diagnostyczne, standardy postępowania”.

Program
Konferencja naukowo-szkoleniowa
„Borelioza jako choroba zawodowa, trudności diagnostyczne,
standardy postępowania”

25 – 27 kwietnia 2010 r - Łagów Lubuski

Organizatorzy:
Konsultant Wojewódzki w Dziedzinie Medycyny Pracy
Wojewódzki Ośrodek Medycyny Pracy w Zielonej Górze
PTMP Oddz. w Zielonej Górze

Komitet Naukowy:

prof. dr hab. med. Ryszard Andrzejak AM Wrocław
dr med. Ewa Wągrowska-Koski, IMP, Łódź
prof. dr hab. med. Cezary Pałczyński IMP w Łodzi
dr Bożena Telec, WOMP, Zielona Góra
dr hab.prof. UZ Edward Kowal

Program konferencji

Dzień I (niedziela, 25 kwietnia)
Od 14.00 – rejestracja uczestników
16. 30 - popołudniowa kawa

17.00 Otwarcie Konferencji – Powitanie Gości

Sesja I 17.00-19.00 - Varia

· Sytuacja zachorowań na boreliozę wśród pracowników w obrębie terytorialnym RDLP w Zielonej Górze
inż. Eugeniusz Kiełczawa – Reg.Dyr.Lasów Państwowych w Zielonej Górze
· Alergia zawodowa u pracowników lesnictwa
prof. dr hab. med. Cezary Pałczyński IMP w Łodzi
· Zależność sprawności psychomotorycznej od warunków pracy i wieku wśród pracowników leśnictwa.
dr hab.prof. UZ Edward Kowal - Uniwersytet Zielonogórski

Obiadokolacja 19.00

Dzień II (poniedziałek, 26 kwietnia)

7.30 – 9.00 Śniadanie
Sesja II 9.30 – 14.00 - Borelioza (epidemiologia, diagnostyka)

· Dane epidemiologiczne na temat boreliozy i innych chorób odkleszczowych jako choroby zawodowej w województwie lubuskim
lek.med. Ewa Płotkowiak Kulik – WSSE w Gorzowie Wlkp
· Zasady orzecznictwa w zakresie rozpoznania zawodowych chorób zakaźnych
lek. med. Marcin Rybacki – Instytut Medycyny Pracy w Łodzi
· Trudności w okresie diagnozowania i leczenia boreliozy –doświadczenia chorych
dr n.med. Edyta Gałęziowska - UM Lublin, Fundacja „BARTEK” na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi

11.30 – 12.00 Przerwa

· Wyniki badań serologicznych w kierunku boreliozy prowadzonych wśród leśników na Dolnym Śląsku
mgr inż. Patryk Matuszak - Euroimmun Polska Sp. z o.o.
· Borelioza układu ruchu
dr Krzysztof Borysewicz – Katedra i Klinika Reumatologii AM Wrocław
· Kleszczowe zapalenie mózgu. Epidemiologia, przebieg kliniczny, diagnostyka.
· Ocena swoistych przeciwciał w płynie mózgowo-rdzeniowym. Teoria i praktyka.
mgr inż. Patryk Matuszak - Euroimmun Polska Sp. z o.o.

14.00 – 15. 00 Obiad

Sesja III 15.00 –18.00 Borelioza (leczenie, profilaktyka, rozpoznanie choroby zawodowej)

· Opis wybranych przykładów rozpoznań boreliozy hospitalizowanych w oddz. zakaźnym szpitala wojewódzkiego w Zielonej Górze
lek. med. Jacek Smykał Ordynator Oddz.Zakaź. Szpital Wojewódzki w Zielonej Górze
· Trudności diagnostyczne i terapeutyczne boreliozy
dr n.med.spec.chorób zakaźnych Witold Dobracki AM Wrocław

16.00 –16.30 Przerwa

· Trudności orzecznicze w boreliozie
lek. med. Beata Dobracka - Poradnia Chorób Zakaźnych Szpitala Wojewódzkiego we Wrocławiu
Interdyscyplinarność medycyny pracy –problemy w kształceniu
· prof. dr hab. med. Ryszard Andrzejak AM Wrocław

19.00 Uroczysta kolacja

Dzień III (wtorek, 27 kwietnia)

7.30 – 9.00 Śniadanie

Sesja IV – Podsumowująca 9.30 – 11.30
· obrady okrągłego stołu - dyskusja
· podsumowanie
· wnioski, propozycje zmian

11.30 - Kawa i zakończenie konferencji
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Po konferencji, czyli nihil novi

Postprzez Prezes Fundacji » Pon Maj 17, 2010 1:03 am

Konferencja była skierowana głównie do lekarzy medycyny pracy, na których spoczywa ciężar orzekania o chorobie zawodowej. W kontekście leśników, zawodowo narażonych na zachorowanie na boreliozę, tematyka skupiała się głównie wokół orzecznictwa w tej chorobie, a w zasadzie wokół dylematów, związanych z wejściem w życie rozporządzenia Rady Ministrów z 30 czerwca 2009 r. w sprawie chorób zawodowych (Dz. U. Nr 105, poz. 869). Zgodnie z tym rozporządzeniem jednostkami orzeczniczymi I stopnia są poradnie chorób zakaźnych wojewódzkich ośrodków medycyny pracy albo przychodnie i oddziały chorób zakaźnych poziomu wojewódzkiego. Rozporządzenie to wymusiło więc powołanie poradni chorób zakaźnych przy wojewódzkich ośrodkach medycyny pracy.

Natomiast do konsultacji społecznych trafił projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie specjalizacji lekarskich niezbędnych do wykonywania orzecznictwa w zakresie chorób zawodowych.Zgodnie z nim orzeczenia o chorobach zawodowcyh będą mogli wydawać lekarze ze specjalizacją II stopnia lub tytułem specjalisty w dziedzinie: medycyny pracy, medycyny przemysłowej, medycyny morskiej i tropikalnej, medycyny lotniczej, medycyny kolejowej oraz medycyny transportu. Dodatkowo w zakresie chorób zawodowych zakaźnych i pasożytniczych orzecznictwo wykonuje lekarz specjalista w dziedzinie chorób zakaźnych albo lekarz specjalista w dziedzinie medycyny pracy lub medycyny przemysłowej, z uwzględnieniem opinii lekarza specjalisty chorób zakaźnych.

Rozmowy w kuluarach dotyczyły głównie trudności diagnostycznych w boreliozie, a także zawodności stosowanego leczenia- lekarze medycyny pracy na co dzień w swych gabinetach spotykają chorych, którzy byli leczeni z powodu boreliozy, jednak mimo leczenia nie osiągnęli powrotu do zdrowia, a stan ich zdrowia systematycznie się pogarsza.

Do udziału w konferencji zostałam zaproszona przez Organizatorów- poproszono mnie o przygotowanie wystąpienia na temat: "Trudności z okresie diagnozowania i leczenia boreliozy- doświadczenia chorych". Postanowiłam wykorzystać fakt, że moimi słuchaczami będą lekarze i przedstawić temat oczyma poszukującego wiadomości pacjenta. Założenie było proste- przedstawić różnice, kontrowersje, wspomagając się dostępnymi, przykładowymi publikacjami. Tytułowe trudności miały dotyczyć podjęcia decyzji- jak diagnozować oraz jak leczyć boreliozę oraz inne choroby odkleszczowe w sytuacji, kiedy nie ma jednoznacznych danych, a mamy przecież prawo wyboru opcji.

W swoim wystąpieniu odniosłam się na początku do tworu, jakim jest E-pacjent oraz dr Google, a także do internetu jako źródła wiedzy medycznej. Następnym punktem rozważań była "nadrozpoznawalność" boreliozy- jako, że wielu chorych, którzy zgłaszają się do lekarzy z sugestią boreliozy u siebie, słyszy właśnie takie stwierdzenie. Ta rzekoma nadrozpoznawalność upadła jednak wobec nieubłagalnych statystyk - danych oficjalnych z wybranych powiatów w Polsce i terenów przygranicznych, no i wybranych państw Europy Zachodniej... Mamy podobny % zarażonych borelioza kleszczy, a mimo to w oficjalnych statystykach na boreliozę zapadamy rzadziej, niż statystyczny Europejczyk... Wniosek z tej części- borelioza nie jest taka rzadka, na jaką jest kreowana...

W kolejnych minutach swojej wypowiedzi odniosłam się do diagnostyki boreliozy- porównałam zalecenia polskie z zaleceniami europejskiej organizacji EUCALB. Wniosek- Polska nie leży w Europie, a więc "nasza" borelioza nie może być seronegatywna... W tej części przywołałam także polską publikację "Borelioza. Dlaczego diagnostyka jest taka trudna?", wskazując na możliwe przyczyny seronegatywności w boreliozie, no i brak metody diagnostycznej- wystarczająco czułej i specyficznej. Porównałam w tym miejscu możliwości diagnostyczne boreliozy z tymi, jakie dotyczyły m.in. SM czy kiły późnej w okresie, kiedy metody diagnostycznego potwierdzenia choroby nie były wystarczające. Mimo braku metody diagnostycznej, ludzie chorowali. Bo o tym, że ktoś choruje, nie świadczą wyniki badań, ale przede wszystkim zaburzone funkcje organizmu, które nie zawsze jesteśmy w stanie sprawdzić, bo dostępne metody na to mogą jeszcze nie pozwalać.

Następnie odniosłam się do patogenów, przenoszonych przez kleszcze- na podstawie publikacji naukowych z badań kleszczy starałam się wskazać, czym- oprócz boreliozy- może nas zarazić ten pajęczak. A na podstawie publikacji o współistniejących koinfekcjach u osób chorujących na boreliozę, próbowałam dowieść, że zarażenie kleszczy różnymi patogenami powoduje przeniesienia tego zarażenia także i na człowieka... Niestety, takiego spojrzenia nie podzielają ani autorzy polskich zaleceń, ani z EUCALB, gdyż nie ma w nich mowy o możliwych towarzyszących innych infekcjach odkleszczowych.

W kolejnej części mojego wystąpienia odniosłam się do sytuacji w Rosji- powołałam się na zalecenia Naczelnego Lekarza Rosji wskazujące, że borelioza i inne choroby przenoszone przez kleszcze, stanowią poważny problem zdrowotny w Rosji. A my do Rosji wcale nie mamy daleko...

cdn...
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Re: Konferencja naukowo- szkoleniowa nt. boreliozy

Postprzez Greta » Wto Maj 18, 2010 9:18 pm

http://fundacja-bartek.pl/akt/borelioza ... nferencja/

Skoro Pani Prezes zaprasza do dyskusji, to podyskutuję ;) Mianowicie z przytoczonym na stronie fundacji stanowiskiem zakaźników:

Badanie PCR jest niemiarodajne, gdyż każdy z nas ma jakieś krętki w jamie ustnej, więc PCR wychodzi pozytywnie u każdego.

Ciekawe, skąd oni mają takie dane. Z sufitu?
W mojej najbliższej rodzinie badanie (rt)PCR robiły 4 osoby:

- ja - uzyskałam potwierdzenie choroby
- rodzicielka - bardzo liczne objawy - wynik ujemny
- brat - "leśny człowiek" ;) często kąsany przez kleszcze - wynik ujemny
- bratowa - badanie kontrolne po zakończeniu leczenia wczesnej boreliozy - wynik ujemny.

Image
Awatar użytkownika
Greta

Re: Konferencja naukowo- szkoleniowa nt. boreliozy

Postprzez Prezes Fundacji » Śro Maj 19, 2010 9:33 pm

Ciekawe, skąd oni mają takie dane. Z sufitu?

Nie jestem tu anonimowa, więc mogę używać nazwisk: tak stwierdził dr Dobracki.
Myślę jednak, że nie tyle to stwierdzenie może bardziej szkodzić chorym na boreliozę, a stanowisko typu: "Tak jest, bo ja tak mówię".

Ale jest nadzieja ;)
Otóż doszły mnie słuchy, że dr Dobracki chętnie wypiłby ze mną kawę i podyskutował ;) Oby tylko nadarzyła się ku temu okazja :)

Generalnie moje wystąpienie było bardzo pozytywnie odebrane, a w przerwach, w kuluarach, odbyłam wiele ciekawych, interesujących rozmów z lekarzami, biorącymi udział w konferencji. W każdym razie jestem pozytywnie nastawiona co do dalszej tego typu pracy- myślę, że jeśli bez roszczeń, bez przekonywania, że tylko ILADS ma rację, bez próby udowadniania, że stanowisko polskich zakaźników jest błędne, można zasiewać ziarna wątpliwości, wskazując publikacje naukowe jako ich źródło, to z czasem będzie miejsce na to, aby oficjalnie usłyszeć, że istnieje pilna potrzeba przeprowadzenia wieloośrodkowych badań naukowych, dotyczących diagnostyki i leczenia infekcji odkleszczowych, ponieważ aktualnie medycyna nie dysponuje wystarczającą wiedzą w tym temacie.

Może to zabrzmi dziwnie, ale w swoim wystąpieniu ani razu nie wspominałam o IDSA czy ILADS.

Mają się ukazać materiały z tej konferencji- myślę, że będą bardzo ciekawe dla kogoś, kto nie brał w niej udziału.
Prezes Fundacji

Wróć do Konferencje, szkolenia,sympozja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości