niedbalstwo przy diagnozie

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Re: niedbalstwo przy diagnozie

Postprzez ankor » Czw Kwi 14, 2011 2:50 pm

Hej, u mnie szumy uszne pojawiły się najpierw, zanim zaczęłam się leczyć na boreliozę, w okresie najgorszego samopoczucia i występowania różnych "przedziwnych" objawów z różnych organów. Wcześniej nie miałam szumów usznych nigdy, laryngolog nie stwierdzał uszkodzenia ucha wewn. Powiedziano mi zatem że skoro mam zawroty głowy (mam je od ok. 3 lat) to pewnie konsekwencją tego są szumy.... Ale jakoś nie chciało mi się wierzyć :lol: . Kilka miesiący później okazało się że mam boreliozę. Zaczęłam się leczyć i szumienie w uszach ustąpiło - czasem na chwilę się pojawi ale sporadycznie. Ostatnio wyczytałam gdzieś, że objawem boreliozy mogą być m.in. szumy uszne, niekiedy współistniejące z bólem uszu. Od abx-ów też mogą występować, zwłaszcza jak długo się je przyjmuje. Ale jak to w boreliozie - nigdy nic nie wiadomo na 100%.
pozdrówka, A
ankor

Postprzez ibipatria » Czw Kwi 14, 2011 2:53 pm

pisząc plamy oczne miałam na myśli czarne plamy na gałce, patrząc na "świat" a w szczególności na białe rzeczy widziałam czarne plamy, jak przesuwałąm wzrok podążały za nim, byłam u kilku okulistów i żaden nic mi na to nie poradził, nic nie wspominałam o boreliozie..... nie wiedzą co to jest!! robiłam badania, dno oka itp nic nie wykazało.....chyba muszę z tym żyć...bo plamy nie zniknęły :(( natomiast szumy w uszach ucichły i już nie słyszę niewidzialnej karetki pogotowia :))) u mnie pulsował dzwięk, badź był taki odgłos jak w telewizorze skończy się program w nocy.....ttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............. co za cholerstwo!!!!!
Awatar użytkownika
ibipatria

Postprzez tanzania » Czw Kwi 14, 2011 3:16 pm

ines108 napisał(a):pulsujące szumy w uchu mam od jakiegoś czasu prawie non stop - można furii od nich dostać ! Myślę że u mnie są to skutki uboczne abx-ów i mam nadzieje że to minie. Ale skoro piszecie że też tak macie - to może to od borelki albo herx ?

No ja zadnych ABXow nie biore, a szumy mam. W przeszlosci zawsze gdzie sie pojawiachy na chwile po glosnych koncertach, ale po jednej nocy wszystko wracalo do normy, a jesli byly, to nie przeszkadzaly w usypianiu... Obecnie towarzysza caly czas, podczas szumu dnia sa jednak praktycznie niezauwazalne...

ibipatria napisał(a):pisząc plamy oczne miałam na myśli czarne plamy na gałce, patrząc na "świat" a w szczególności na białe rzeczy widziałam czarne plamy, jak przesuwałąm wzrok podążały za nim, byłam u kilku okulistów i żaden nic mi na to nie poradził, nic nie wspominałam o boreliozie..... nie wiedzą co to jest!! robiłam badania, dno oka itp nic nie wykazało.....chyba muszę z tym żyć...bo plamy nie zniknęły :(( natomiast szumy w uszach ucichły i już nie słyszę niewidzialnej karetki pogotowia :))) u mnie pulsował dzwięk, badź był taki odgłos jak w telewizorze skończy się program w nocy.....ttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............. co za cholerstwo!!!!!

Tak... to tzw mety ciala szklistego... tez niestety mnie dopadly... w sumie, jako ze podobno glownym skladnikow jest kolagen, a kretki sie w tym lubuja, wydaje sie wiec to oczywistym efektem ich dzialania...

Tutaj wiecej o metach

http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%99ty_ ... szklistego
Awatar użytkownika
tanzania

Postprzez ines108 » Czw Kwi 14, 2011 3:31 pm

ibipatria napisał(a):ttttiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii............. co za cholerstwo!!!!!

No mam od 3 tygodni taką jazdę już furii dostaje - ale mnie pocieszyłaś bo się bałam że tak już zostanie - ufff
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Jagoda » Czw Kwi 14, 2011 9:33 pm

ło matko ja szumy miałam chyba 2 miesiące, co za wkurzający motyw, przeszło mi chyba dopiero 2 tygodnie po odstawieniu leków...

ja sama popadam powoli w depresję bo wczoraj było mi tak cholernie słabo, i czułam takie falowanie... że ledwo na krześle siedziałam...boże jedyny ;( przeciez robiłam krętki w moczu i wyszło, że nie ma ;( nie dam rady jak to powróci, żyć mi się odechciało na myśl o powrocie do dr Piotra i tych wyniszczających antybiotyków ;(
Awatar użytkownika
Jagoda

Miejscowość: Warszawa

Postprzez ankor » Pią Kwi 15, 2011 12:00 pm

Jagoda, jeśli brałaś unidox, to ten lek w skutkach ubocznych ma wymienione szkodliwe działanie na ukł. przedsionkowy co objawia się właśnie zawrotami głowy, szumami usznymi a nawet zaburzeniami widzenia.
Objawy mogą się utrzymywać do kilku tygodni po odstawieniu leku.
Ja przy unidoxie mam zawroty głowy, niekiedy tak nieznośne, że zaczynam wątpić w sens kontynuacji leczenia.
Miewam też przemijające zaburzenia widzenia. Szumy uszne, pulsujące ze świdrującym bólem w środku ucha miałam przed leczeniem. Lekarze zwalali to na nerwicę. Ale przeszły i teraz ich nie mam niemal wcale.
Jak ktoś kiedyś słusznie zauważył - każdy z nas choruje inaczej i inne objawy u każdego są dominujące. To parszywa choroba, ale nie można popadać w paranoję, co mi też się czasami zdarza.
AN
ankor

Postprzez Jagoda » Pon Kwi 18, 2011 1:58 pm

Muszę wam powiedzieć, że to był jednorazowy przypadek, bo od tamtej pory jest ok... nie minęły u mnie jeszcze 3 miesiące od konca leczenie wiec sie troche zdenerwowałam ;/ ech ech

o rany ! a to przecież nie mój temat jest, sory za offtop
Awatar użytkownika
Jagoda

Miejscowość: Warszawa

Poprzednia

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: aaggaa77 oraz 0 gości