Podstawowe zasady diety

Czyli co jeść, żeby nie nabawić się grzybicy Dyskusje, porady i przepisy

Re: Podstawowe zasady diety

Postprzez guzia » Czw Gru 03, 2009 12:01 am

No tak bywa z tą dietką. Nie da się uniknąć wszystkich zabronionych nam produktów i składników. Jest tego tyle, że nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że np. w mięsie, wędlinach, serkach twarożkowych są cukry, słodziki, konserwanty itp. Zresztą gdybym teraz zupełnie odstawiła chleb na zakwasie, mięso to już w ogóle wyglądałabym jak cień :shock: I tak już jestem chuda, ważę 45 kg przy 160 cm wzrostu. Wszystkie spodnie z tyłka mi lecą, a mój mąż się śmieje, że niedługo nie znajdzie mnie w łóżku :roll:
guzia

Postprzez Lula Lu » Czw Gru 03, 2009 1:53 pm

Ja się przyznaję, że dietę łamię dość często (tylko proszę, nie naśladujcie mnie). Pozwalam sobie od czasu do czasu na owoce, jadam ryż i słodkie warzywa (merchew, buraki). Co gorsza, nawet czasem zjem kawałek gorzkiej czekolady. Wyszłam z założenia, że dopóki nic złego mi się nie dzieje nie dam się zwariować diecie. Tzn ogólnie ją trzymam, ale czasem robię takie małe wyjątki. Na początku bacznie się obserwowałam reakcje swojego organizmu, brałam dodatkowego antygrzyba i nigdy się nic nie działo. Ba, nawet po zjedzeniu kawałka ciasta u znajomych nie miałam problemów. No więc stwierdziłam, ze tych owoców i słodkich warzyw to nie będę sobie odmawiać a jedynie ograniczę. Ale to jest moja decyzja i jestem świadoma jej ewentualnych konsekwencji.

A propos wagi, ja tyję ;) Unidox mogę jedynie przyjmować z dużą ilością jedzenia, do tego dochodzą inne leki, które tez biorę z jedzeniem. więc jem i jem...
Lula Lu

Postprzez Greta » Czw Gru 03, 2009 4:43 pm

Najbezpieczniejsze są dla nas słodycze Wawel "Lekka" - bez cukru, na słodzikach. Dość szeroko dostępne. I wtedy można czekoladę nawet mleczną ;)

U mnie w czasie brania antybiotyków było odwrotnie, tzn. chudłam - zasługa regularnych posiłków, a odkąd mam przerwę i jem 1-2x dziennie i to o najróżniejszych porach, bo mnie reżim tabletkowy nie zmusza ;) ... od tego czasu waga stoi. Byle nie rosła, jest w sam raz 8-)
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez aaggaa77 » Nie Sty 10, 2010 9:28 pm

Greta napisał(a):Najbezpieczniejsze są dla nas słodycze Wawel "Lekka" - bez cukru, na słodzikach. Dość szeroko dostępne. I wtedy można czekoladę nawet mleczną ;)

Moja Pani doktor ( dr Beata z Bielska) zabrania nawet ww. czekolady . Mimo zakazów lekarskich kupiłam na świeta Lekką (gorzką)i niestety ale zaczął mi się grzybek uaktywniać. :cry: Już go podleczyłam ale ze słodkości został mi wyłacznie ksylitol.
Awatar użytkownika
aaggaa77

Postprzez Greta » Nie Sty 10, 2010 9:50 pm

Bo tak zupełnie bezpieczne to są chyba tylko słodkie sny ;)
U mnie grzyby rosną po ksylitolu. Wystarczy jeden dropsik Orbit i jęzorek bialutki :]

Pozostają "słodycze" własnej roboty. Np. bita śmietana ze słodzikiem (i tu też warto sprawdzać skład).

Marzy mi się, że kiedyś pójdę do sklepu i jak gdyby nigdy nic kupię lody bez cukru Image
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez Lula Lu » Pią Sty 15, 2010 10:22 pm

Greta, takie lody są, np w Wenezueli ;) Znajoma jadła czosnkowe i tuńczykowe...
Lula Lu

Postprzez guzia » Śro Sty 20, 2010 11:44 am

Ło matko!! Lody tuńczykowe :lol: fuuuuuuuuuuuuuuuu bleeehhh
guzia

Postprzez emisia21 » Czw Lut 04, 2010 7:54 pm

Co do ksylitolu w słodyczach to trzeba uważać bo jest najczęściej sztucznie rafinowany z glukozy i fruktozy, ponieważ naturalny jest drogi w przemyśle spożywczym używa się rafinowanego... Słyszałam że odrobina miodu nie zaszkodzi ale tylko spadziowego.. nie wiem czy to prawda, ale chyba nie warto ryzykować.
emisia21

Postprzez dani » Pią Mar 05, 2010 2:08 am

Witam,
jestem tu "nowa" ale lecze sie od dwoch i pol miesiaca u pana P. w warszawie. Od samego poczatku zaczelam pic dwa razy dziennie ziola szwedzkie, dwa razy dziennie aloes, oczywiscie dwa razy dziennie oslonowe probacti4, i przed jedzieniem dwa razy dziennie liv52. Jak narazie jest ok. Z tymi ziolami szwedzkimi i z aloesem wyczytalam gdzies, ze dobre na grzyba wiec zaczelam profilatycznie na samym poczatku. Tak wiec pisze bo moze komus tez to wszystko do kupy pomoze. A i jeszcze pije dwa razy dziennie po 20 kropli propolis. Kropelki te 7%.
Pozdrawiam i zycze zdrowka.
dani

Postprzez Balbinka » Śro Mar 21, 2012 3:09 pm

Witajcie,
od miesiaca jestem na diecie ale mam pewnwe watpliwosci. Ostatnio przeczytalam, ze pewne produkty nalezy spozywac oddzielnie co oznaczaloby wedle tej zasady, ze zle komponuje swoje posilki.
Na obiad zawsze jadam jakas kasze (jaglniana/ jeczmienna/ gryczana) lub zytni makaron plus rybka lub piers kury oraz porcje swiezej salatki lub warzywa pieczone w piekarniku.
Z artykulu ktory wpadl mi w rece wynika, ze kasz i mies nie nalezy mieszac ale spozywac np. z suroweczka czyli np rybka plus surowka, kurka plus surownak, kasza plus surowka.

Na sniadanie jem codziennie platki owsiane na wodzie. Czy mozna je jesc codziennie bo wyczytalam, ze nie nalezy ich spozywac zbyt czesto.
Ostatnio zaczelam je slodzic slodzikiem naturalnym Stevia. Mozna czy nie mozna????

A i jeszcze jedno... chlebek kupny na zakwasie pumpernikiel. Niestety na opakowaniu widnieje cukier czy tez syrop glukozowy ale ile jego jest? W Wasie jak nie ma drozdzy to jest cukier. Jadlam Wase sport zytnia ale okazalo sie ze i ona ma drozdze.
Rozwiejcie prosze moje watpliwosci :)
Balbinka

Poprzednia

Wróć do Dieta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości