Poradźcie co robić - tuż po ukąszeniu

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Poradźcie co robić - tuż po ukąszeniu

Postprzez heksa » Pią Wrz 02, 2011 9:53 pm

Bardzo proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami. Mojego syna ukąsił kleszcz ok. 4,5 tygodnia temu. Wyjęliśmy go dużą strzykawką, nic nie zostało. Miejsce ukąszenia przez dwa dni smarowaliśmy bactrobanem ( maść z antybiotykiem ), nic nie zostało. Po trzech tygodniach od ukąszenia pojawił się rumień. Nie był to rumien klasyczny, gdyż miał kształt zblizony do koła, bez pierścienia, ok 5 cm. Miejsce ukąszenia nie było centralnie w środku rumienia, lecz dokładnie na jego brzegu. Syn nie odczuwłał żadnych objawów. Zanim pojawił się rumień nawet wybrał się na dość długą, ok. 40 km wycieczkę rowerową. Podaliśmy mu ( po konsultacjach ze znajomymi lekarzami ) 400 mg doksycykliny/dobę. Minął niecały tydzień, rumień już prawie zniknął. Syn nie odczuwa żadnych objawów. Jak myślicie, jak długo powinien brać antybiotyk ? Czy tylko ten wystarczy , czy może jeszce coś innego? Próbuje dobić się do pani dr z Katowic, ale na razie bezskutecznie. Boję się, że jak dojdzie do wizyty to będzie już po kuracji, którą nie wiem kiedy przerwać.Bardzo proszę rady, jeżeli kogo dotknął podobny przypadek.
heksa

Re: Poradźcie co robić - tuż po ukąszeniu

Postprzez Samboja » Sob Wrz 03, 2011 10:26 pm

Witaj, ja też jestem tu nowa, ale odpowiem Ci na tyle ile ja wiem. Są to informacje od tej właśnie lekarki (długo trzeba dzwonić, aż w końcu się dodzwonisz). Też mam chore dziecko. Po pierwsze zrób badania z krwi - jeśli możesz to western blot. Rumień znika nawet nieleczony i wcale nie musi być w miejscu ukąszenia.

Jeśli zaś chodzi o lekarza: myśmy mieli podobną sytuację, bo nasz lekarz zaordynował nam leki na 3 tygodnie, ale ja je sama przedłużyłam do 4 tyg., az do wizyty u lekarki, która oczywiście kontynuowała leczenie, ale dodała jeszcze dwa inne antybiotyki *więcej na temacie 3-latka chora na boreliozę. Dzwoniąc otrzymałam termin na październik, ale powiedziałam lekarce, ze to dziecko i ze był rumień i ze kończy się nam kuracja, wiec chce ją kontynuować i nas cudem wcisnęła. Trzymam kciuki, że wam się tez uda dostać.

Samboja
Samboja

Postprzez heksa » Nie Wrz 04, 2011 12:22 am

Bardzo dziękuję za informację. Od poniedziałku uwieszę się na telefonie.
heksa

Postprzez heksa » Wto Wrz 06, 2011 1:08 am

Czy brak herxów w trakcie leczenia doxycykliną ( zaraz po wystąpieniu rumienia ) Waszym zdaniem może świadczyć o nietrafionym antybiotyku, czy może coś innego jest na rzeczy ? Nawet jeśli są cysty, na które antybiotyk nie działa, to myślę że kętki we krwi również. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Rozpoczęliśmy drugi tydzien leczenia 400mg/dobę.
heksa

Postprzez ankor » Wto Wrz 06, 2011 1:30 am

Hej,
Zostałam zdiagnozowana 5 msc. po wystąpieniu pierwszych objawów boreliozy w tym rumienia. Leczyłam się doxycykliną przez 6 msc. Na początku terapii bardzo źle zaczęłam się czuć dopiero w 3 tygodniu leczenia, a potem już było tylko trochę lepiej niż tragicznie albo wciąż bardzo kiepsko.
Leczę się dalej ale wciąż jest średnio i trudno to nazwać trwałym polepszeniem.
Nie mam pojęcia czy każde pogorszenie samopoczucia to herx i czy u każdego musi wystąpić. Gdyby tak było to w moim przypadku herx trwałby od połowy stycznia b.r. aż do dziś dnia z kilkoma krótkimi przerwami. Świeże zakażenia z całą pewnością są o wiele prostsze do wyleczenia i mogą dawać mniej objawów czy pogorszeń (herxów) w czasie leczenia choć oczywiście nie musi tak być, bo w boreliozie mam wrażenie w ogóle mało jest reguł na 100%..
Może to zabrzmi sarkastycznie ale my chorujący na boreliozę czasami popadamy w paranoję i każde strzyknięcie w kolanie uznajemy za herxa a jak się nie pojawia to wyczekujemy kiedy się wreszcie pojawi.
Przepraszam za ten krytyczny i przygnębiający ton, ale szczerzę marzę by łykać antybiotyki i czuć się świetnie.
Dlatego ciesz się z tego, że dziecko dobrze się czuje. Doxycyklina w dużych dawkach jest właściwym lekiem choć oczywiście też są i inne.

pozdrawiam
Ania
ankor

Postprzez heksa » Wto Wrz 06, 2011 1:28 pm

Dzięki Aniu. Każdy głos jest dla mnie cenny i wcale nie postrzegam tego jao sarkazm. Chciałabym po prostu jak najlepiej dla swojego syna, a ponadto nie chcę niczego przeoczyć, ale juz tylko tydzień został do wyzyty w Katowicach.
heksa

Postprzez ankor » Śro Wrz 07, 2011 11:34 am

Witaj,
czy udało ci się dodzwonić i zapisać na wizytę do lekarki z Katowic ? Koniecznie daj znać.
A
ankor

Postprzez ines108 » Śro Wrz 07, 2011 12:09 pm

heksa napisał(a):Czy brak herxów w trakcie leczenia doxycykliną ( zaraz po wystąpieniu rumienia ) Waszym zdaniem może świadczyć o nietrafionym antybiotyku, czy może coś innego jest na rzeczy ? Nawet jeśli są cysty, na które antybiotyk nie działa, to myślę że kętki we krwi również. Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Rozpoczęliśmy drugi tydzien leczenia 400mg/dobę.

Herksy występują kiedy masowo ginie duża ilość bakterii, przy świerzym zakażeniu mogły się tak nie namnożyć.
Fajnie że możecie leczyć to paskudztwo w tak wczesnym stadium. Trzymam kciuki.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez heksa » Śro Wrz 14, 2011 3:39 pm

Kochani jesteśmy po wizycie w Katowicach. Mogę powiedzieć, że jesteśmy zadowoleni, z drobnym wyjątkiem. Problem polega na tym, że mój syn uczy się w liceum we Wrocławiu ( poz domem ). Mieszka w internacie i nie wiem jak będzie z dietą. Wprawdzie moim subiektywym spojrzeniem wydaje mi się, że jest odpowiedzialny, ale nie wiem czy będzie w stanie sobie z tym poradzić. Ale wracając do leczenia ( świeżej boleriozy ) - 4- 6 miesięcy. Po trzech miesiącach badanie CD 57 w Klinice Hemtologii. Trzy antybiotyki. Doktor podzieliła się swoimi doświadczeniami. Wcześniej leczyła 3 miesiące, ale czasem takie leczenie nie wystarczało. Bardzo Was wszystkich proszę o rady wskazówki, przepisy, które mogą przydać się w eliminowaniu grzybicy. Oczywiście w czasie wizyty była o tym mowa, ale każdy dodoatkowy głos będzie dla nas ważny. I jeszcze pytanie dotyczące ilości spożywanych płynów, jakie ilości pijecie dziennie. Wprawdzie wiem, że trzeba pić dużo, by wypłukiwać toksyny, ale jak dużo. Nigdy nie stosowałam diet odchudzających, ale coś mi wpada w ucho od czasu do czasu i zastanawiam się, czy ta dieta przy grzybicy to nie jest ta obecnie bardzo modna dieta Dukana. Nie wiem, być może się mylę. Jeszce jedna prośba, czy w czasie takiej diety obserwowaliście duże spadki wagi? Moje pytanie wynika również stąd, że syn jest tegorocznym maturzystą i sporo czasu poświęca nauce, potrzebuje dużo energii.
Bardzo proszę podzielcie się swoimi doświadczeniami, za co z góry dziękuję.
heksa

Postprzez ankor » Śro Wrz 14, 2011 11:25 pm

Jestem na diecie p. grzybiczej od 9 msc., radykalnie odstawiłam: gotowane jarzyny o wys. wskaźniku glikemicznym (marchew, buraki), słodzene herbaty, wszelkie słodycze, dżem, miód, słodzony nabiał, mleko, jem chleb bez dodatku cukru i drożdży, jedyne ze słodkości których sobie nie odmawiam to surowe owoce, ale jem ich i tak nie dużo. NIE SCHŁUDŁAM ani 1 kg.
pozdr., A
ankor

Następna

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: aaggaa77 oraz 0 gości