Wątek Dani

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Re: Wątek Dani

Postprzez migotka » Pon Maj 24, 2010 1:06 am

dani, mnie też często nachodzą takie wątpliwości, właściwie nieustannie; boję się skutków leczenia, grzybicy, boję się o kwestie finansowe. Ale trzeba walczyć o zdrowie. Mocno trzymam za Ciebie kciuki, pokonasz boreliozę; wszyscy tu walczący musimy poradzić sobie z tymi krętkowymi wredotami. ;)
migotka

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez dani » Pon Maj 31, 2010 1:26 pm

No wiec tak,
od dwoch dni biore Bioracef. Amoksiklav skonczylam brac po miesiacu brania. Przez pierwsze dwa tygodnie Amoksiklavu bylo duuuzo lepiej, pozniej po dwoch nastepnych tygodniach bylo wrecz tragicznie i znowu gdy juz zakonczylam miesieczna kuracje Amoksiklavem jest duuuzo lepiej. Tak wiec dopiero teraz mozna zauwazyc ze bylo dwa tygodnie poprawy i dwa tygodnie zle. Teraz weszlam w "faze" poprawy. Od dwoch dni czuje sie prawie dobrze. Leciutenki bol wszystkiego ale czuje sie lepiej gdyby nie...gardlo. Z tym gardlem to tak dziwnie. To ciagnie sie juz miesiacami. Teraz wlasnie od ok. dwoch tygodni sie nasililo. Bol jest taki dziwny nie tak jak przy przeziebieniu, tylko tak jakbym miala tam bolaca kluche, ktora mnie boli i jeszcze utrudnia przelykanie. To jest zaraz gdzies z brzega ale tak, ze akurat juz tego nie widze. Zrobilam badania tarczycy bo niektorzy lekarze mi mowili, ze chyba mam cos nie tak. No wiec wyniki:

wynik badania zakres referencyjny
TSH 0,678 mU/I 0,27 - 4,2
Tyroksyna wolna FT4 15,26 pmol/I 12 - 22
Trijodotyronina wolna FT3 5,17 pmol/I 3,1 - 6,8
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej 10,7 IU/ml < 34
P-ciała p/tyreoglobulinie 32,9 IU/ml < 115

Trijodotyronina TT3 1,8 nmol/I 1,3 - 3,1
Tyroksyna TT4 116,1 nmol/I 66 - 181

Zrobilam tez USG tarczycy, i tak:

Tarczyca nieco powiekszona, z przewaga plata prawego, o typowej lokalizacji, ruchoma, elastyczna.
Plat prawy wym: 24x23x58 mm, obj: 17 ml.
Plat lewy wym: 19x21x56 mm, obj: 11,4.
W placie prawym niejednorodny guzek 11x9x14 mm bez cech wzmozonego unaczynienia w badaniu CD.
Struktura i echogenicznosc miazszu poza tym w granicach normy.
Tchawica nie wykazuje zwezen i przemieszczen.

Ten co mi robil to badanie polecil mi jeszcze isc do laryngologa, zeby ten z kolei zrobil mi laryngoskopie.
Bo chodzi mi o to, ze mnie cos boli tylko nikt nie potrafi mi powiedziec co mi jest !!!
Tak wiec nie wiem czy te badania mi wyszly dobrze, musze isc z tym do endokrynologa chyba, ale tez nie mam za bardzo wyboru i musze isc prywatnie bo lekarka rodzinna ma termin na sierpien a potrzebuje skierowanie, zarowno do laryngologa i endokrynologa. Tak wiec juz do laryngologa sie zapisalam prywatnie na 10 czerwiec (240 zl !!!) i zrobi mi to badanie od razu a do endokrynologa jeszcze sie nie zapisalam. Juz sama nie wiem czy poczekac i dopiero po wizycie u laryngologa czy od razu tez teraz. Niby jestem ubezpieczona a za wszystko jak sie chce cos zrobic to trzeba placic ! Oczywiscie mozna na ubezpieczenie ale jakie terminy !!! To jest chore !!!

Jesli ktos z Was ma troche pojecia o tych wynikach badan z tarczyca i moze napisac co tam madrego wyczytal to bede wdzieczna.

Tak wiec w tej chwili gdyby nie ten przelyk, czy tez gardlo, czy tez tarczyca, czy tez krtan...to byloby niezle.
Odezwijcie sie co o tym myslicie.
dani

Postprzez Lula Lu » Pon Maj 31, 2010 7:57 pm

Dani, nie jesteś przypadkiem alergiczką?
Lula Lu

Postprzez migotka » Pon Maj 31, 2010 8:08 pm

Tez mam od jakiegos czasu bol gardla, sadzilam, ze zlapalam przeziebienie, ale bol jest nieco inny, kluje cos tam, pobolewa, zwlaszcza pod koniec dnia. Ale nie codziennie na szczescie. Mysle ze to borelioza...
migotka

Postprzez Lula Lu » Pon Maj 31, 2010 8:14 pm

płuczcie sobie gardła wodą z sodą oczyszczoną. Spróbujcie też łyknąć antyhistaminę (czyli leki na alergię, nawet takie bez recepty).
Długotrwałe zapalenie gardła (w tym ból) mogą być objawem alergii. Łyknięcie proszka nawet raz na dwa, trzy dni pomaga. A teraz zaczęły pylić trawy, które są dość agresywnym alergenem.

Po prostu spróbujcie :)
A jeśli to borelka, to antyhistamina nie zaszkodzi.
Lula Lu

Postprzez dani » Pon Maj 31, 2010 10:13 pm

Dzieki Lula Lu i Migotka,

Wiem jedno, ze nie jestem alergikiem. A bol mialam nawet zima kiedy nic nie pylilo. Tak wiec Lula Lu, raczej to nie alergia. Ale dzieki za porade. Tak na marginesie to jakis czas temu pomagalo picie tranu, teraz niestety nie pomaga.
Migotka, czy tez masz cos takiego ? To wlasnie nie jest taki normalny bol gardla jak przy przeziebieniu, tylko tak jak napisalam, taki bolacy kluch w gardle, czasami wlasnie klucie. I ja czuje wyraznie to miejsce, ktore mnie boli.
Tak czy inaczej dzieki, jak jeszcze cos Wam przyjdzie do glowy to piszcie.
"Rozszyfrowanie" wynikow na tarczyce nadal aktualne.
Bo fachowo nastapi to dopiero jak pojde do laryngologa 10 czerwca. I chociaz to nie jego specjalizacja ale w koncu powinien cos mi madrego i o tych wynikach powiedziec.
dani

Postprzez migotka » Wto Cze 01, 2010 1:32 am

Tak Dani, ja tez moge ten bol/klucie nawet palcem pokazac, ale nie wiem czy to migdalek, gardlo czy inna cholera. Na razie minelo, ale czasem lubi sobie wracac. Mysle ze to nic groznego tylko typowy objaw naszego paskudztwa. :)
migotka

Postprzez dani » Nie Cze 06, 2010 10:57 pm

Hej, :)
chce tak na poczatek napisac, ze...czuje sie jeszcze lepiej. Nie chce zapeszac ale tylko tak dalej ! Oczywiscie leciutenki bol tego co bylo ale to taki leciutki, ze prawie nie czuje. Nawet wzielam sie za porzadki i to takie porzadne, nawet taras wyszorowalam ! :P
No ale, zeby nie bylo za dobrze to mam takie pytanie, moze ktos wie cos na ten temat. Tak wiec jak juz wczesniej pisalam robilam badania na tarczyce. Oczywiscie hormony w normie ale powiekszona tarczyca i guzek. Tak wiec czy moze ktos wie czy jesli nawet hormony sa w normie to czy jednak wszystko jest Ok. ?
Bylam u endokrynologa w tej samej spoldzielni gdzie bylam wczesniej z borelioza u zakaznika. No wiec pani endokrynolog popatrzyla na wyniki badan i swierdzila, ze jesli poziom hormonow jest w normie to nic mi nie jest. Wiec dlaczego mam powiekszona i dlaczego guzek ? Uslyszalam, ze wiele osob ma cos takiego !!!
Tak czy inaczej, zaczelam czytac na temat tarczycy. Wyczytalam, ze jesli ma sie borelioze to ta z kolei powoduje najczesciej niedoczynnosc tarczycy, ktora moze przejsc w chorobe Hashimoto.
U mnie z kolei niby ostatnio poprawa ale wlosy znowu wypadaja, w gardle nie boli od dwoch dni ale bolalo bardzo. Poce sie w nocy, wzrok mi sie strasznie pogorszyl. Smieje sie, ze samochodem powinnam jezdzic z ...biala laska wystawiona przed maska. Tyje pomimo, ze trzymam diete i to taka drakonska. Ostatnio waga stanela ale tylko dlatego, ze jem ...jajko bez pieczywa, pozniej kawaleczek (plasterek) gotowanej piersi z kurczaka i kawalek pomidora i salata. Oprocz tego ok. dwa litry wody i niesamowite ilosci zielonej herbaty. Wczesniej tez tak jadlam tyle, ze dwa jajka i pol piersi, i waga szla w gore ! Nie mowie, z ejestem gruba bo przy wzroscie 170 waze 61kg. ale wczesniej wazylam 47kg. Od paru lat mam problem z utrzymaniem wagi. Jesli zjem na jakims przyjeciu kawalek ciasta to na drugi dzien 1kg. wiecej ! Chyba to nie jest normalne ?

Napiszcie co o tym myslicie, i moze znacie jakiegos dobrego endokrynologa. Bo wiem,ze przy tej naszej chorobe tak moze byc, ze hormony tarczycy moga byc ok. ale wcale z nia nie musi byc dobrze. Jutro zapisze sie jeszcze do innego profesora ale czy to cos da ? Jesli nei ma moze pojecia o boreliozie to czy nie skonczy sie, ze powie ze jestem nienormalna ? Tak jak z borelioza od zakaznika uslyszalam. A moze zapisac sie do P.K.
On powinien wiedziec co z tym nie tak. Sama nie wiem, wiec piszcie jesli macie cos wiecej w glowie na ten temat niz ja.

Tak czy inaczej, jestem szczesliwa, ze na dzien dzisiejszy tylko wypadaja wlosy, tylko kg. przybywa, tylko cos tam troszke boli.
Czekam jak zwykle na to co o tym myslicie.
Zycze zdrowia... :)
dani

Postprzez ibipatria » Wto Cze 08, 2010 4:13 pm

hej dani,

czytałam twojego posta o tarczycy, wypadanie włosów, przybieranie na wadze, to wynik niedoczynności tarczycy....jesli masz jakiegoś dobrego endokrynologa to koniecznie jeszcze raz zrób badania i idz do niego....
ja mam podobnie..włosy wychodzą mi garściami, zatyka mi sie odplyw w brodziku jak się kąpie...u mnie było podjerzenie niedoczynności tarczycy, zrobiłam badania i wszystko wyszło ok....tak jak u ciebie....no nie było guza i powiekszonej tarczycy...wydaje mi się że powinnaś jeszcze raz skonsultowac się z endokrynologiem...moze on coś znajdzie czego tamtem nie zauwazył...
ps. masz te same wymiary co ja 170 cm na 60 kg wagi.... tylko ja wygladam jak szkieletor!
cmoki
Awatar użytkownika
ibipatria

Postprzez dani » Śro Cze 09, 2010 12:43 am

No wiec tak,
bylam dzis u endokrynologa. Mowie, z esie poce w nocy, ze wlosy mi wypadaja, zwlaszcza po tym jak zaczelam brac jod (juz przestalam) a slyszalam, ze przy chorobie hasihimoto jod jest najgorsza rzecza jaka mozna wziac. Wiec mowie mu o tym i o gardle i o tym ze katuje sie dieta a tyje.I o tym ze piecze mnie czubek jezyka i ze kreci mi sie w glowie, ale ze najbardziej mnie interesuje to wypadanie wlosow, bol w grdle i ten jezyk. A On na to...ze jestem szczupla, bo kobiety w moim wieku wygladaja inaczej, i ze wlasy tez mam bardzo ladne !!! :x I ze moge zrobic biopsje tego guzka i jeszcze jakis inny poziom hormonow bo to juz ten wiek...Ja mu na to ze co to wniesie. A on ze jesli te hormony co mi powiedzial beda nie tak, to zacznie mnie leczyc i ze sie poprawi...stan mojej skory (a jest bardzo dobry) nie bede miala suchosci pochwy ! ( a nie mam ). Ja mu na to ze akurat nie z tym mam problemy i nie z tym przychodze, a on, ze hormony tarczycy sa OK. wiec mam zdrowa tarczyce !!! A ja, to czemu jest powiekszona i co to za guzek na zdrowej tarczycy? ! I pytam sie go, czy jego zdaniem wszystkie choroby mozna stwierdzic na podstawie badan ? On ze tak. Ja mu mowie, ze borelioza tez mi nie wyszla w ELIZIE i Wesrern blodzie, i ze jesli bym uwierzyla to nie wiedzialabym, ze jestem na nia chora. Bo gdybym odpuscila to nie robilabym juz badania LTT. Wiec na podstawie Western bloda jestem zdrowa. Wiec moze tak samo jest z tarczyca ? A on sie pyta od kiedy sie lecze na Borelioze, wiec mu mowie,ze od stycznia. A on na to ze nie slyszl, zeby tak dlugo brac antybiotyk. Borelioze sie leczy miesiac, no gora szesc tygodni i koniec. A ja mu czy jesli dalej ktos czuje sie zle to co dalej. A on, ze objawy sie utrzymuja do konca zycia nieraz, co wcale nie znaczy ze jest dalej sie chorym :x Wiec mu mowie, ze po co zaczynac sie leczyc jesli i tak do konca zycia czlowiek ma sie meczyc np. ze stawami. W koncu nie wytrzymalam i podziekowalam za wizyte. Wyszlam lzejsza o 200 zl. i jeszcze bardziej wsciekla i zalamana niz przed wizyta. A byla u niby swietnego profesora, i sam poinformowal mnie kilka krotnie podczas wizyty, ze mial wyklady w Stanach i ma swiatowej slawy wiedze na temat endokrynologii.
Moze zagladnie tu jakis lekarz, moze cos napisze co o tym mysli. Co powinnam dalej zrobic. Moze ktos z Was ma jakis pomysl. Poprostu napiszcie cos, co myslicie.
Zycze jak zwykle zdrowka.
dani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości