Czy jest to borelioza???

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Czy jest to borelioza???

Postprzez trufleee » 22 Cze 2010, o 15:29

Witam,
W miejscu wyciągnięcia kleszcza utrzymywała się przez jakiś czas czerwona opuchlizna (mała kropka w miejscu ukąszenia).
Natomiast po jakimś tyg zauważyłam zmiany naskórne (czerwone plamki w okół)...Byłam u lekarza i przepisał mi antybiotyk (unidox, leczenie 20 dni). Zastanawiam się czy jest on skuteczny i czy faktycznie zmiany są objawem boreliozy czy może nie...Z góry dziękuję za odpowiedź.
Załączniki
062210135909.jpg
062210135909.jpg (58.13 KiB) Obejrzany 521 razy
062210135856.jpg
062210135856.jpg (73.49 KiB) Obejrzany 521 razy
trufleee

Re: Czy jest to borelioza???

Postprzez ines108 » 22 Cze 2010, o 17:13

U mnie wyglądało to podobnie i paprało się 1,5 roku. Dopiero po 10 latach okazało się że to borelioza. Masz szczęście że tak szybko zareagowałaś napisz prosze jakie dawki unidoksu dostałaś i z kąd jesteś.
Zawsze po 6 tyg od ukąszenia możesz potwierdzić to testem na borelioze western-blot.
Pozdrawiam
P.S. U mnie dopiero po paru tygodniach to zaczerwienienie zaczęło mieć typową obwódke i jasny odcień w środku (typowy wygląd rumienia)
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez trufleee » 22 Cze 2010, o 17:25

Dziękuję bardzo za opowiedź...Kuracja 20 dni po 2 tabletki na dobe...A jestem z Katowic...Po przeczytaniu niektórych opowieści ludzi, którzy męczyli się z tym cholerstwem myśle, że faktycznie to bardzo dobrze, że tak szybko zaczęły się te objawy pojawiać...
trufleee

Postprzez ines108 » 22 Cze 2010, o 19:32

Trochę małe te dawki zazwyczaj to 2x 200mg na dobe czyli dwa razy więcej. Musisz wiedzieć że są dwie metody leczenia, standardowa - góra 28 dni antybiotyku i niestandardowa Amerykańskiego stowarzyszenia ILADS. Te dwie metody różnią się od siebie znacznie - przeczytaj uważnie : topic147.html

Ponieważ nic ci nie dolega - jeszcze (oby tak zostało)- będzie ci trudno zauważyć różnice, u ciebie cała batalia będzie rozgrywać sie o brak jakichkolwiek dolegliwości w przyszłości. Ja przeszłam 3 kuracje standardowe (w tym miesiąc w szpitalu) które nic nie zmieniły jeżeli chodzi o moje zdrowie i dlatego ważne jest abyś dokładnie zapoznała sie z tymi 2 standardami leczenia i podjęła decyzję sama.
Pozdrawiam ciepło Aga

P.S to tez koniecznie przeczytaj :
topic50.html
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez trufleee » 23 Cze 2010, o 13:03

Mówisz, że mała dawka..? Kurde sama nie wiem...Mam tylko nadzieje, że będzie ok...W ogóle zdjęcia, które wysłałam były wczorajsze, a dziś już to miejsce stało się z leksza sine i nie wiem czy to normalne? Do tego jest lekko spuchnięte i swędzi...Miałaś tak też?
trufleee

Postprzez trufleee » 23 Cze 2010, o 13:06

Przerażają mnie te niektóre informacje...Czyli jest to coś, czego nie da się do końca skutecznie wyleczyć? ;/
trufleee

Postprzez ines108 » 23 Cze 2010, o 17:06

Myślę że w twoim przypadku - szybkiej reakcji - nie będzie problemu z wyleczeniem, teksty które ci poleciłam skupiaja się na przypadkach trudnych - juz rozwiniętej, "starej" boreliozy lub źle wyleczonej w przeszłości.
Dlatego tak ważne jest abyś miała świadomośc jak niebezpieczna może być ta choroba gdy sie nią źle lekarz zajmie. Jest pewnie wiele osób których organizm zwalcza boreliozę sam i u każdego ten proces pewnie inaczej przebiega, nie ma tu typowego schematu.
Tu jest kontakt do Stowarzyszenia Chorych na Boreliozę
http://www.borelioza.org/kontakt.htm
Tam możesz uzyskać kontakt do lekarzy leczących według ILADS, ale najpierw poczytaj na czym polegaja różnice w leczeniu i podejmij decyzję jak chcesz się leczyć. Nie wpadaj w panikę zareagowałaś szybko na pewno będzie dobrze !
Pozdrawiam. Aga
P.S. Mnie miejsce ukaszenia swędziło ok roku.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Prezes Fundacji » 23 Cze 2010, o 20:56

Jeśli zmiany nie pojawiły się w pierwszej dobie po usunięciu kleszcza, to boreliozę należy brać pod uwagę. Dobrze, że lekarz tego nie zlekceważył.
Przy słońcu uważaj na unidox- może Cię poparzyć, więc kremy z filtrem i ochrona przed słońcem jest jak najbardziej wskazana.

Jest pewnie wiele osób których organizm zwalcza boreliozę sam i u każdego ten proces pewnie inaczej przebiega, nie ma tu typowego schematu.

Z tym samowyleczeniem to nie tak- nie ma nawet teoretycznego modelu, jak mogłoby do tego dojść. Natomiast wiadomo, że krętki nie u wszystkich wyrządzają szkodę- czasami siedzą ukryte, nieaktywne przez wiele tygodni/ miesięcy/ lat/ całe życie. Dlaczego tak się dzieje- nie wiadomo. Na konferencji w Londynie lekarze ILADS zwracali uwagę na przypuszczalny udział naszych genów w przebiegu zakażeń odkleszczowych.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez trufleee » 23 Cze 2010, o 21:23

Zmiany pojawiły się po około tygodniu od ukąszenia...W ogóle po jednym dniu od zrobienia zdjęcia, które jest tu zamieszczone strasznie zaczęło mnie to swędzieć i zrobiło się dosyć sine...hmm nie wiem dlaczego i czy tak ma każdy...Pewnie nie ma jakiegoś konkretnego schematu jak ma to wszystko przebiegać jednak na zdjęciach od innych wydaje się obrzęk jednolitym "plackiem" o jednolitym kolorze...
trufleee

Postprzez Prezes Fundacji » 23 Cze 2010, o 22:33

http://www.google.pl/images?hl=pl&q=ery ... a=N&tab=wi

Typowy rumień jest faktycznie płaski (lub lekko wybrzuszony) i ma przejaśnienie w środku. Ale są też rumienie nietypowe- i tu reguł nie ma. Zmiany, które opisujesz, mogą świadczyć np. o nadkażeniu bakteryjnym tego miejsca, ale też np. o tym, że kleszcz poczęstował nie tylko boreliozą. Jeśli masz wątpliwości, a leczenie rozpoczęłaś niedawno, to rozważyłabym PCR z tej zmiany skórnej. Jednak z założeniem, że wynik negatywny i tak nie daje gwarancji, że to nie borelioza.
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości