Sam nie wiem co mam o tym myśleć

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Sam nie wiem co mam o tym myśleć

Postprzez lukasz81 » Czw Sie 12, 2010 12:38 pm

Jedynego kleszcza jakiego pamiętam miałem 6 może 8 lat temu zupełnie przez przypadek wydrapałem go bo nie wiedziałem ze to kleszcz, jak tylko zorientowałem sie, od razu chyba tego samego dnia poszedłem do lekarza i poprosiłem o jakiś antybiotyk bo lada dzień miałem wyjechać za granice na 2 tyg (dostałem doksycykline chyba na 7 dni). Wszystko pięknie, ale (chyba) dość szybko zaczęły mi się jakieś dziwne akcie z kolanem, zaczęło puchnąć bolec. Nie pamiętam jakie ale wiem ze miałem robione jakieś badania i pamiętam diagnozę – jestem zdrowy :)
A kolano ciągnęło się i ciągnęło, prześwietlenia usg i masa diagnoz, od chodzenia o kulach poprzez wózek skończywszy na operacji, któryś z mądrali kazał mi iść na rehabilitacje i łykać arthrostop co w końcu pomogło :) bul kolana był nawracający mniej lub bardziej i z reguły arthrostop pomagał :)
Rok temu zacząłem dziwnie kasłać ani nie byłem przeziębiony ani sam nie wiem co :) po prostu takie wieczorne w łóżku napady drapania gardła i kasłania, poszedłem do laryngologa, kazał mi pic dużo wody i nawilżać nos, nie pomogło i kaszle cały czas, pół roku temu zaczęła mnie bolec głowa, ale ze bardzo dużo pracuje to jakoś bardzo się tym nie przejąłem.... od dwa może trzech mc zaczęły mnie bolec mięśnie ścięgna i zacząłem mięć jakieś dziwne ciarki dreszcze które mam dwa może trzy razy dziennie przez godzien dwie, odczuwam to w taki sposób jakby miał wbite szpilki w stopy i w zewnętrzną stronę dłoni, zaczął mnie bolec kręgosłup i mam bardzo drażliwą skórę raz w sklepie miałem jakąś taka dziwna sytuacje – nie wiem jak to opisać, ale wyglądało to mniej więcej tak jakby mi ktoś wyłączył światło na ułamek sekundy :) i bardzo mocno zakuło mnie z tyłu szyi....
Zaniepokoiło mnie to bardzo poszedłem do neurologa dermatologa diagnoza ta sama :) jestem zdrowy i mam iść na urlop, ale jakoś nie dotarło to do mnie na własna rękę zrobiłem sobie badanie nie wiem jakie ale w jednej z klas borelioza ( ta wczesna ) wyszła mi 18 czegoś tam. Dostałem doksycyline 2 x 100 jestem w połowie 4 opakowania, po 2 tyg zauważyłem duża poprawę, ale od 3 dni znów jest gorzej
Czy to jest normalne ? czy może powinien zmienić antybiotyk ??
lukasz81

Re: Sam nie wiem co mam o tym myśleć

Postprzez Prezes Fundacji » Pią Sie 13, 2010 1:31 pm

Jaki test w kierunku boreliozy robiłeś? Jaki lekarz (specjalizacja) teraz Cię leczy?

Co dalej- decyzja należy do Ciebie. Aby ją podjąć, weź pod uwagę informacje z tych linków:

odkleszczowe-abc-f4.html

choroba-z-lyme-dwa-standardy-opieki-t147.html

http://lymepoland.com/pliki/poradnik-pacjenta.pdf

W sam raz na początek ;)

Proponuję Ci też rozważenie opcji wzięcia udziału w zjeździe chorych na boreliozę- w jego ramach jest zaplanowany m.in. panel dla osób na początku leczenia. Ponadto spotkania z innymi w podobnej sytuacji też mogą Ci pomóc w podjęciu decyzji.
Więcej o tym wydarzeniu możesz poczytać tutaj:
http://www.borelioza.org/#Zjazd

Pozdrawiam
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez lukasz81 » Pon Paź 25, 2010 4:01 pm

witam :)

dokończyłem doksycykline (50 tab 2x1 dziennie ) ta o której pisałem w sierpniu, pod koniec leczenia czyli gdzieś po około 3-4 tyg było całkiem dobrze sporo dolegliwości ustąpiło, odczekałem 2 tyg od zakończenia antybiotyku i powtórzyłem badania elisa, wynik znów wyszedł niepewny a WB wyszedł dodatni, poszedłem do lekarza i powiedział ze to normalne i ze jestem zdrowy. Nie dawało mi to jednak spokoju a pewne dolegliwości zaczęły powracać poszedłem do innego specjalisty który to natomiast stwierdził czynna boreliozę i przypisał mi kolo 300 tab unidoksu 2x2 dziennie, przed rozpoczęciem antybiotykoterapii dla świętego spokoju powtórzyłem badanie elisa i ilość przeciwciał przez te mniej więcej 2 mc od ostatniego badania podniósł się o jakies 10-15% i są już blisko wyniku dodatniego wiec chyba nie wyleczyłem jej za pierwszym razem i mam moi drodzy do was ogromne pytanie od około 2 tyg łykam ten antybiotyk ale cały czas mam dziwne dolegliwości powiedzie czy ktoś z was miał cos takiego ?? bo nie wiem co mam robić czy może szukać czegoś dalej czy może to normalne :

- mam zaczerwienienie po jednej stronie wędzidełka pod napletkiem (to cholerstwo mam już co najmniej 2 mc), i co kilka dni wraca pieczenie po oddawania moczu, (nie wiem czy iść z tym do urologa ?? :( raz już byłem ale powiedział ze to nic patologicznego a nigdy nie miałem niczego takiego, nigdy nie miałem takich problemów)
- bola mnie pachwiny - wrażenie pieczenie
- boli nie cos tak jakby z lewej strony u podstawy penisa :( i to sa takie napadowe bóle dwa radzie dziennie czasem raz na dwa dni
- piszczy, dzwoni mi w uszach od 3 tyg praktycznie non stop
- na dłoniach od zewnętrznej strony dla odmiany pojawiły mi się zaczerwienia wielkości 20-50groszówek i w tych miejscach schodzi z nich skóra a jedno daje sobie rękę uciąć przesuwa się
- i mam wrażenie ze mam cos pod pachami tak jakbym sobie waty pod koszule wepchnął :)
- jak siedzę w pracy na krzesełku dłuższy czas to piecze, swędzi, drapie mnie skóra na pupie a w zasadzie tak wysoko na udach pod sama pupa :(
- czasem czuje szczypanie w okolicach odbytu :(

O innych nie będę pisał bo, znalazłem ze ktoś je gdzieś opisywał wiec o nie jestem spokojny,
Jak pójdę do urologa to pewnie mnie pogoni, już miałem taka sytuacje proszę odpiszcie bo już mam dosyć tego wszystkiego :(

dziękuję
lukasz81

Postprzez Prezes Fundacji » Czw Paź 28, 2010 10:26 pm

bo nie wiem co mam robić

Jednak nie odrobiłeś lekcji...

Jakie probiotyki brałeś w trakcie leczenia i jak wyglądało na co dzień Twoje odżywianie? Tzn. stosowałeś w tym czasie jakieś specjalne ograniczenia?
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez lukasz81 » Pią Paź 29, 2010 12:05 pm

Chyba nie odrobiłem :(
W trakcie pierwszego leczenia nie brałem nic poza doksycyklina.
Teraz w trakcie drugiej tury antybiotykoterapii

Rano kolo 7 godz. Wypijam dwie tabletki uniodoksu rozpuszczone w wodzie ¼ szklanki
Kolo 9 godz - flucofast
Kolo 10.30 debutir i lacimax
Poniżej to tak jak mi się przypomni ale staram się pamiętać i w ciągu pracy co 2 – 3 h witamina c, minerały, magnez, chrząstka rekina...
O 19 znów dwie tabletki uniodoksu rozpuszczone w wodzie ¼ szklanki
Kolo 21 debutir i lacimax
I na noc łyżeczka tranu

Nie stosuje żadnych ograniczeń w jedzeniu trochę tłusto się odżywiam – a wagę mam w normie.
Dziękuje bardzo a pomoc
lukasz81

Postprzez ines108 » Pią Paź 29, 2010 12:58 pm

Unidox to to samo co doxycyklina - tyle że rozpuszczalna - skład identyczny.
Resztę leków masz osłonowo przeciw ew. grzybicy (niektórzy twierdzą że fluconazol działa na bakterie bb).
Więc znowu masz monoterapię. A robiłeś badania na koinfekcję ? tzn. na babesjozę, bartonellę, elrichię, chlamydię, mycoplasmę, toksoplazmozę - te patogeny często przekazywane są przez kleszcza razem z boreliozą wielu lekarzy twierdzi że kleszcz raczej nie przekazuje samej boreliozy bez "dodatków" i że wyleczenie boreliozy bez leczenia tych dodatków jest niemożliwe bo te patogeny wspierają się na wzajem tworzą tzw. biofilmy, w których ukrywają się bakterie.

Nie wiem czy zauważyłeś jakie kontrowersje wzbudza leczenie boreliozy w środowisku lekarzy - część z nich uważa że bb leczy się max. 28 dni jednym antybiotykiem a pozostałe objawy są zespołem poboreliozowym i leczy się je objawowo (jak boli to przeciwbólowe itd), druga opcja twierdzi że objawy są wynikiem przetrwałej infekcji bakteryjnej i leczą do skutku (do możliwego ustąpienia objawów) wieloma antybiotykami i biorą pod uwagę koinfekcje (są przypadki że kuracja trwa lata bez przerwy!) - na tym forum (jak i na innych) są ludzie którzy skupieni są na tej 2 metodzie (99% ludzi z forów przeszło leczenie standardowe i nic nie pomogło), i pewnie będą dawali ci rady związane z tą metodą leczenia nie znalazłam forum gdzie ludzie wymieniali by się uwagami na temat standardowego leczenia boreliozy :)
Więc musisz być świadomy o co w tym wszystkim "biega" :lol:

Mam nadzieję że trochę ci rozjaśniłam sytuację.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Prezes Fundacji » Pią Paź 29, 2010 9:08 pm

Chyba nie odrobiłem :(

No to odrób koniecznie. I wcale nie żartuję.

Rano kolo 7 godz. Wypijam dwie tabletki uniodoksu rozpuszczone w wodzie ¼ szklanki

Ale nie na czczo :?: :?:

Nie stosuje żadnych ograniczeń w jedzeniu trochę tłusto się odżywiam – a wagę mam w normie.

A słodycze?
Prezes Fundacji

Postprzez lukasz81 » Wto Lis 02, 2010 2:13 pm

Witam
Tak robiłem koinfekcjie pcr babesjozę, bartonellę – to zlecił mi internista obydwa wyszły ujemne, innych nie robiłem bo nic nie mówił ale z tego co czytałem leczy się je doksycyklina czy mimo tego iż już raz ja brałem i teraz jestem już po 3 tyg kuracji jest sęs robić te badanie ? czy ona już tego nie wybiła chlamydię leczy się o wiele krócej ?
A co do samego leczenia to wiem co się z tym wiąże i znam już teraz podjecie lekarzy i wiem ze większość wie za mało albo nie chce wiedzieć więcej na temat boreliozy :( obejrzałem film przeczytałem te wszystkie poradniki ale wybaczcie to nie moja dziedzina... i tak jak piszesz 28 dniowe leczeni mi nie pomogło
Na szczęście zaczerwienie chyba powoli nabiera ochoty żeby zniknąć, i generalnie wogole przez ostatnie 3-4 dni czułem się o wiele lepiej - nie miałem problemów z tymi dolegliwościami, a dziś od rana znów szczypie mnie skora na pupie/udach :(
Oczywiście antybiotyków nie biorę na czczo i staram się przestrzegać wszystkiego co jest napisane na ulotach tabsów :) a co do słodyczy to nigdy nie przepadałem za mini ale od kilku tyg mam straszna ochotę na czekolade :) staram się nie jeść ale nie zawsze mi się udaje i czasem zjadam 2-3 kawałeczki dziennie.

Powiedzcie proszę czy ktoś z was miał takie dolegliwości jak ja :(

z góry dziękuję
pozdrawia gorąco
lukasz81

Postprzez ines108 » Wto Lis 02, 2010 3:23 pm

Jakby ludzie z forum chlamydia zobaczyli twój post to by się zdenerwowali :lol: niektórzy latami leczą to cholerstwo.
Chyba masz mętlik w głowie - jak każdy na początku.
Ja też myślałam że mnie zakaźnik wyleczy - dałam mu się pół roku leczyć ( w końcu państwowe leczenie zawsze to taniej).
Pewnie czytałeś że krętek borelli ma wiele form, często jest ukryty w formie cysty (nie działa wtedy na niego żaden antybiotyk, cysty rozbija metronidazol lub tinidazol - leki niezbędne w naszym leczeniu), na inne formy działają różne antybiotyki tetracykliny, cefalosporyny, makrolidy itd... w niektórych przypadkach biseptol działa cuda (na mnie wogóle nie działa) i każdy jeden przypadek jest inny.
Właśnie dlatego w naszym leczeniu używamy paru antybiotyków równocześnie żeby nie dać szansy krękowi ukrywać się, bo jeżeli zaatakujemy jego wiele form równocześnie sznse wyleczenia są bardzo duże.
Jest też problem biofilmów, niektórzy lekarze twierdzą że tam nie docierają antybiotyki (a jeżeli docierają są mało skuteczne) ale z tego co czytałam to poprostu ciężko jest je zbadać i mało co o nich wiadomo.
Przez 8 lat w twoim organiźmie to cholerstwo mogło się nieźle poukrywać i nie dawać ci żadnych objawów w miarę leczenia, "ruszone" krętki mogą ci bardziej dokuczć niż przed leczeniem, bo nagle są w stanie zagrożenia, do tego dochodzi reakcja herxheimera-jarisha (herx) która objawia się nagłym pogorszeniem. Pogorszenie to wynika z toksyn jakie uwalniają się ze "zdechłych" krętków.
Pozdrawiam!
A tą bolącą skórę na pupie też miałam, parę lat temu (choruję od ponad 10), plamy czerwonej schodzącej skóry mam - zdiagnozowane jako atopowe zapalenie skóry (właśnie ostatnio się z tym męczę najbardziej na buzi i ramionach) - typowy objaw borelki ,pomaga na to maść protopic- są też maści sterydowe ale ich nie możemy przy naszej chorobie stosować. Często w początkowej fazie pomagają balsamy takie jak ten :

http://www.doz.pl/apteka/p6255-SVR_Topi ... ala_200_ml

lub inne do pielęgnacji skóry atopowej.

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez lukasz81 » Wto Lis 02, 2010 4:39 pm

Dziękuję Inse :)
Powiedz mi bo w takim razie ja czegoś nie rozumiem, i zaczynam wątpić w to czy to na pewno sprawa tamtego kleszcza sprzed lat ! robiłem badania ELISA 3 razy i WB razy od sierpnia i w każdym z badań wynik dodatni lub niepewny wychodzi mi w młodej – wczesnej klasie, czy to możliwe ? czy może nawet nie wiem kiedy a to w tym roku ugryzł mnie kleszcz ??
Pozdrawiam
lukasz81

Następna

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: hilis86 oraz 0 gości