dostałam wyniki, ale nic z nich nie rozumiem

Badania dotyczące boreliozy

dostałam wyniki, ale nic z nich nie rozumiem

Postprzez Jagoda » Śro Lis 10, 2010 6:33 pm

Po okolo 5 tygodniach od pojawienia się u mnie rumienia i po kuracji antybiotykiem zrobilam badania, dziś odebrałam wyniki, ale nie umiem ich zinterpretować.
Było to badanie Western-Blot igG i igM.
I tak:
w IgG mam ujemne wszystko oprócz "antygen p 25 OspC", z czego potem mam "wniosek: wynik graniczny", a w igM mam ujemne wszystko poza "antygen p 25 kDa, OspC" i mam "wniosek: wynik pozytywny".
No to wiem tyle, że faktycznie chorowałam na tą boreliozę, ale nie wiem, czy teraz jestem zdrowa czy nie, nie mam nawet żadnych wartości liczbowych tu podanych... proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jagoda

Miejscowość: Warszawa

Re: dostałam wyniki, ale nic z nich nie rozumiem

Postprzez Prezes Fundacji » Śro Lis 10, 2010 10:18 pm

O diagnostyce boreliozy i o tym, jakie ewentualnie badania po leczeniu wykonać, poczytasz np. tutaj:

topic121.html

A co to za moda pytać się wyników, czy jest się zdrowym? Samopoczucie może kłamać, ale wyniki to już nie? Czy o co chodzi?
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez Jagoda » Czw Lis 11, 2010 12:11 am

Chodzilo mi o to, że te wyniki podają mi tylko, że mam przeciwciała czyli, że chorowałam, ale ja sie zastanawiam co dalej... czy dalsze leczenie czy już nie... nie mam pojęcia po prostu co dalej robic, lekarz, który prowadzi mnie teraz to zwykły internista, nie zakaźny, wiec martwie sie, że on tez nie bedzie wiedział co z tym fantem zrobic :(
Awatar użytkownika
Jagoda

Miejscowość: Warszawa

Postprzez Prezes Fundacji » Czw Lis 11, 2010 12:45 am

"Zdrowie jest zbyt cenne, by je zostawiać w rekach lekarzy"

To Twoje zdrowie, a więc tylko twoja decyzja- nikt za Ciebie jej nie podejmie.
Musisz wiedzieć sama, czego chcesz. Zacznij od zaznajomienia się z problematyką (Odkleszczowe abc).
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Wróć do Diagnostyka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości