Nierzetelność naukowców- publikacja w Psychiatrii Polskiej

Nierzetelność naukowców- publikacja w Psychiatrii Polskiej

Postprzez Prezes Fundacji » Sob Kwi 02, 2011 10:07 pm

Niedobrze się dzieje, jeśli tak nierzetelnie napisany tekst trafia do poczytnego czasopisma naukowego, stając się źródłem wiedzy naukowej i przyczynkiem do dalszych badań:

http://psychiatriapolska.pl/uploads/ima ... 6_2010.pdf

W publikacji tej są m.in. dwie informacje zupełnie nieprawdziwe:

1. Że forum gazetowe jest stworzone i prowadzone przez Stowarzyszenie ("naukowcy" nawet nie podjęli się trudu znalezienia informacji o tym, kiedy powstało Stowarzyszenie, a od kiedy działa forum)
2. Że ze Stowarzyszeniem współpracują polscy lekarze ILADS

Co należy zrobić, aby nastąpił kres takiej arogancji i nierzetelności autorów- pracowników uniwersytetu medycznego?

1. Pismo z żądaniem umieszczenia sprostowania w w/w kwestiach- w Psychiatrii Polskiej, a także rozesłanie errat do numeru, w którym opublikowano nieprawdę (adresy ma redakcja), a także wszędzie tam w internecie, gdzie pojawiła się ta kłamliwa publikacja- wszystko na koszt autorów, oczywiście

2. Żądanie wpłaty na cel społeczny po 15 000 zł od każdego autora- na konto Stowarzyszenia

3. Przesłanie przeprosin do Stowarzyszenia (aby można je było umieścić na stronie Stowarzyszenia i posługiwać się nimi wtedy, gdy na kolejnej konferencji czy szkoleniu kolejny z wielkich uczonych w boreliozie podniesie w/w kwestie.

A jeśli to nie wywoła żadnej reakcji, to po wyznaczonym terminie po prostu oddać sprawę do sądu, ale wtedy w pozwie żądać o wiele większych sum- z racji międzynarodowego, internetowego rozpowszechnienia tych rewelacji.

Tylko w ten sposób można spowodować, aby w przyszłości nie powtarzały się takie pomówienia, a kolejni chętni do tego typu artykułów kierowali się jednak rzetelnością, a nie chęcią błyśnięcia swoimi umiejętnościami posługiwania się wyszukiwarkami w internecie. Swoją droga to wstyd, żeby lekarze bawili się w dziennikarzy, zamiast śledzić na bieżąco nowe doniesienia naukowe na temat diagnostyki i leczenia boreliozy.

W tej sytuacji chowanie głowy w piasek i zamiatanie pod dywan, jak to robi Zarząd:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,26140,12 ... zczow.html

jest przyzwoleniem na dalsze, prześmiewcze traktowanie nie tylko Stowarzyszenia, ale i wszystkich chorych na boreliozę.

Pytanie za 100 pkt.: jakie inne publikacje na temat boreliozy, opublikowali ci naukowcy? Pytanie retoryczne. Wyniki mozna sprawdzic w wyszukiwarkach publikacji medycznych. Osobiście jestem mocno rozczarowana :shock:
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Re: Nierzetelność naukowców

Postprzez ines108 » Pon Kwi 04, 2011 1:36 pm

Artykuł jest doprawdy żenujący - autorzy zarzucają uczestnikom forów leczenie na własną rękę bez dowodów choroby - sami formułując takie sądy bez dowodów ! Toż to pseudonauka jak twierdzenia Hahnemanna od homeopatii - niestety nie wszystko co napisane językiem naukowym ma z nauką coś wspólnego!
Awatar użytkownika
ines108

Postprzez Prezes Fundacji » Pon Kwi 04, 2011 11:21 pm

Eh :( Naukowego znaczenia nabiera każdy tekst, zamieszczony w czasopiśmie naukowym :evil:
Fundacja BARTEK na Rzecz Osób z Boreliozą i Innymi Chorobami Odkleszczowymi: http://www.fundacja-bartek.pl
Prezes Fundacji

Postprzez Greta » Wto Kwi 05, 2011 12:05 am

Może ktoś im kiedy wykręci numer w stylu eksperymentu Sokala :lol:
Awatar użytkownika
Greta

Postprzez Prezes Fundacji » Śro Kwi 06, 2011 9:40 pm

Greta, coś mi się wydaje, że te naukowe publikacje IDSA to taki eksperyment właśnie (pomarzyć warto...).

Jednak Stowarzyszenie podjęło wyzwanie:

http://forum.gazeta.pl/forum/w,26140,12 ... zczow.html

Jak ja lubię takie wstawki:
Natychmiast po otrzymaniu informacji, czyli już kilka dni temu, Stowarzyszenie Chorych na Boreliozę podjęło odpowiednie kroki,

Te kilka dni temu przecież zareagowali inaczej .

Dobrze, że naciski na forum i pewna wymiana zdań na gg zrobiły swoje :)

I mam nadzieję, że Stowarzyszenie wywalczy odpowiednio wysoką sumkę- przyda się na całkowite leczenie wielu chorych, pozbawionych takiej możliwości. Za to trzymam kciuki.
Prezes Fundacji

Re: Nierzetelność naukowców- publikacja w Psychiatrii Polskiej

Postprzez Greta » Czw Kwi 07, 2011 10:43 pm

Nie, IDSA to "postmoderniści", oni robią grunt pod eksperyment.

Jak ja lubię takie wstawki:

No przecież Zarząd to najdoskonalszy byt we wszechświecie :lol:
Awatar użytkownika
Greta

Re: Nierzetelność naukowców- publikacja w Psychiatrii Polskiej

Postprzez EwaMaria » Pią Kwi 08, 2011 1:11 am

Po przeczytaniu wspomnianego artykułu poczułam sie znieważona przez jego autorów. Jak ktoś śmie zarzucać mi mega hipochondrię? Jak wiele innych osób aktywnych na forum, spotkałam się z wyjątkową niedbałością i ignorancją lekarzy, za którą płacę dobrem najwyższym - własnym zdrowiem. Jestem pracownikiem naukowo-dydaktycznym jednej z polskich uczelni ( nauki ścisłe) i publikuję prace naukowe, ale nie wyobrażam sobie opublikowania materiału niesprawdzonego, szyderczego, z ewidentnymi błędami. Dzięki błędom lekarskim ten rok akademicki spędzam w domu, korzystając z urlopu zdrowotnego. Ines, nie zgadzam sie z Tobą, ten artukuł nie jest napisany językiem naukowym. Tam są tylko wstawki z mądrymi terminami. Język naukowy w medycynie to nie szyderstwo, a wyszczególnienie jakie badania wykonano, na jak licznej próbie, przez jaki okres, jakie metody statystyczne wykorzystano do jego opracowania. Aż się wierzyć nie chce, że podpisało sie pod tym aż czterech autorów ( niestety w tym kierownik kliniki pediatrii leczącej choroby zakaźne). I jeszcze jedna istota uwaga - niestety ktoś te wypociny pozytywnie zrecenzował.
EwaMaria

Wróć do Kontrowersje

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości