Podstawowe zasady diety

Czyli co jeść, żeby nie nabawić się grzybicy Dyskusje, porady i przepisy

Podstawowe zasady diety

Postprzez Krętka » Sob Wrz 19, 2009 2:01 pm

Dieta w czasie długotrwałej antybiotykoterapii:

Produkty zabronione:

1. Wyroby piekarnicze - chleb biały (pszenny), bułki, chleb tostowy, paluszki, ciastka, ciasta, również wypieki dla diabetyków
2. Mięso - mięso panierowane
3. Ryby - ryby panierowane, ryby w puszkach
4. Zupy - wszystkie zupy z puszki
5. Nabiał - słodkie jogurty, maślanki, słodkie desery z mleka i twarożku, budynie, puddingi
6. Warzywa - ograniczyć buraki, czerwoną paprykę, sok marchwiowy
7. Przyprawy - ketchup, sos sojowy, sosy z cukrem
8. Słodycze - cukier, miód, czekolada, cukierki, praliny, lody, słodycze dietetyczne, krem orzechowo-nugatowy
9. Napoje - piwo, wino, likiery, lemoniady, słodzone napoje/kawa, herbata, cappuccino
10. Produkty zbożowe - mąka pszenna, mieszanki piekarnicze mąk, makaron, ryż, musli z suszonymi owocami

Produkty zalecane:

1. Wyroby piekarnicze - chleb chrupki z pełnego ziarna np. Waza wieloziarnista żytnia, chleb żytni na zakwasie, chleb razowy z pełnego ziarna, pumpernikiel
2. Wędliny - świeże wędliny, kiełbasy trwałe/salami/szynka
3. Mięso - wieprzowina, cielęcina, wołowina, drób, dziczyzna, królik, jagnięcina
4. Ryby - ryby morskie i słodkowodne wszelkiego rodzaju
5. Owoce morza - ostrygi, małże, kraby, krewetki, homary, langusty.
6. Zupy - czyste zupy
7. Nabiał - jajka, jogurty, kwaśne mleko, ser - zwłaszcza kozi i mozarella
8. Warzywa - wszelkie rodzaje, rośliny strączkowe - fasola, groch, soczewica, ziemniaki - gotowane, smażone, pieczone, placki ziemniaczane, frytki, kapusta
9. Zioła i przyprawy - świeży imbir, szczypiorek, chrzan, rzeżuch jak najwięcej
10. Słodycze - słodzik, cukier mlekowy - mleko
11. Napoje - herbata zielona - niesfermentowana, kawa zbożowa, kawa, soki warzywne, woda mineralna
12. Produkty zbożowe - płatki owsiane, żytnie, pszenne, jaglane, otręby, kasza i mąka z pełnego ziarna, ziarna zbóż
13. Tłuszcze - wszystkie oleje roślinne, margaryna, smalec, masło
14. Orzechy, nasiona - słonecznik, dynia, sezam, wszystkie rodzaje orzechów
Ostatnio edytowany przez Krętka, Śro Paź 21, 2009 10:08 pm, edytowano w sumie 1 raz
Minocyklina 2 x 100 (od 9.X), Tavanic 1 x 500 (od 22.X)
Awatar użytkownika
Krętka

Re: Podstawowe zasady diety

Postprzez guzia » Pon Paź 12, 2009 3:43 pm

Ja do listy produktów jak najbardziej wskazanych dorzucam kapustę kiszoną i ogóry. Świetnie działają na grzyba.
guzia

Postprzez Krętka » Śro Paź 21, 2009 9:09 pm

Faktycznie- dobre źródło przyjaznych bakterii jelitowych, ale pod jednym warunkiem- że są to wyroby domowe lub ekologiczne ;) "Kupne" najczęściej mają substancje przyspieszające kiszenie i poprawiające smak.
Awatar użytkownika
Krętka

Postprzez migotka » Śro Lis 18, 2009 7:54 pm

Czy przy diecie mogę jeść naturalne płatki kukurydziane Cornflakes z mlekiem? Ahh, jak stęskniłam się za ich smakiem. :D Aha, i mam pytanie...Dziś zjadłam na obiad ziemniaki - właściwie są zalecane jak widzę w tej diecie, ale przecież to skrobia? Jak to jest z nimi?
migotka

Miejscowość: Wielkopolska

Postprzez Krętka » Czw Lis 19, 2009 11:02 pm

Mleko- ponoć nie bardzo. Płatki kukurydziane? Nie mam pojęcia, ale przypuszczam, że można- cukrzycy mogą je jeść. Z ziemniakami to skomplikowana sprawa- np. dr Beata zaleca je, ale odsmażane :shock: Wg mnie raczej nie powinno się jeść potraw smażonych, bo to dodatkowe obciążenie wątroby. No ale ponoć właśnie to odsmażanie zmienia strukturę skrobi. Mam nadzieję, że za jakiś czas na to pytanie odpowie nam dietetyk ;)

Ja jem ziemniaki, aczkolwiek baardzo rzadko- 1-2 x w tygodniu. Żadnych negatywnych konsekwencji nie zauważyłam.
Awatar użytkownika
Krętka

Postprzez migotka » Pią Lis 20, 2009 12:19 am

Tak, dokładnie, przydałaby się rada dietetyka, bo w jednych dietach piszą, że ziemniaki w każdej postaci (nawet chipsy!) zalecane, a w innych, że nie ma mowy. Pogubiłam się. :?
W takim razie Cornflakes z jogurtem naturalnym, o! :D
migotka

Postprzez Lula Lu » Śro Gru 02, 2009 4:07 pm

a ja zastanawiam się nad płatkami kukurydzianymi. W końcu mąka kukurydziana (płatki są robione z takiej mąki) to skrobia czyli organizm metabolizuje ją do cukrów? Dobrze myślę?

Pamiętam, ze przeczytałam gdzieś iż płatki owsiane są ok. A jogurt naturalny z bakteriami probiotycznymi jest wskazany. Tylko nie przesadzajcie z nim jesienią, zimą i wiosną. Jogurt wychładza organizm.
Lula Lu

Postprzez migotka » Śro Gru 02, 2009 9:22 pm

Ehh, to co to za dieta? Ja ją łamię często, nie wiedząc nawet, że to robię...
Płatków nie, chleba nie, owoców nie, ryżu nie, makaronu nie, musli nie, omletów nie - to co ja mam jeść? Mięso z warzywami 24/h? I chleb na zakwasie z masłem? :?
Ostatnio zjadłam hamburgera... :? Słodyczy nie jem twardo, ale od czasu do czasu sięgam po kiwi albo grapefruita, bez nich mój organizm marnieje. :(
A dzisiaj mnie chyba nieźle zawiało i mam katar. :(
migotka

Postprzez guzia » Śro Gru 02, 2009 10:00 pm

Ja jem często kaszę gryczaną i od czasu do czasu smażone ziemniaki (talarki). Można też jeść kaszę jęczmienną, płatki owsiane, gryczane. Kukurydzianych nie jem, bo chyba ich jednak nie wolno. Bez przesady. Ja też od wielkiego dzwonu zjem kiwi albo grejpfruta, albo razem to miksuję z cytryną i wcinam. Kwaśne jak cholera, ale dobre. Nic się po tym nie dzieje.

A jak mam dość chleba to się przerzucam na wafle ryżowe naturalne z brązowego ryżu. Z tego kanapeczki też są dobre :)
guzia

Postprzez migotka » Śro Gru 02, 2009 10:04 pm

Zrobiłyście mi ochotę na płatki owsiane, już wiem, co dziś na kolację. :) Na zmianę wcinam chleb na zakwasie z jajecznicą, ewentualnie jogurtem naturalnym. Staram się trzymać diety, ale czasem z niewiedzy ją łamię. :(
migotka

Następna

Wróć do Dieta

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości