Czy to Borelioza? Proszę o pomoc

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

Czy to Borelioza? Proszę o pomoc

Postprzez nfk » Pią Sty 20, 2012 1:24 am

Witam jestem nowy na tym forum...
Chciałbym Wam przedstawić moją historię i poprosić o interpretacje gdyż czekam na wizytę u lekarza Zakaźnego którą mam na 29 lutego i ciągle mi ta cała choroba nie daje spokoju...
Przeczytajcie i pomóżcie:

8 Czerwiec 2011 Ugryzienie przez kleszcza w godzinach ok od 8 do 14

9 Czerwiec 2011 Wyciągnięcie kleszcza na pogotowiu godz ok 11:00

11 Czerwiec 2011 Nagle zaczęło piszczeć w uszach, byłem w silnym stresie

13 Czerwca 2011 Wizyta u lekarza rodzinnego z powodu przeziębienia lek Unidox na 10 dni

Po ok 4 tygodniach od wyciągnięcia kleszcza a po ok 20 dniach od skończenia Unidoxu :

11 Lipiec 2011 Badanie ELISA

IgM 4,59 BBU/ml ( wynik ujemny)
IgG 1,83 BBU/ml (wynik ujemny)

10 Październik 2011 Przeziębienie Seria leku DUOMOX następnie Amoksiklav na zapalenie ucha środkowego

27 Października 2011 Zakończenie leczenia Zapalenia ucha środkowego lekiem Amoksiklav

Po 1 tygodniu od zakończenia leczenia lekiem Amoksiklav a w sumie od ugryzienia przez kleszcza po 21 tygodniach, badanie ELISA w Diagnostyce:

3.Listopad 2011:

IgG 8,63 RU/ml (Wynik Ujemny)
IgM >200 RU/ml (Wynik dodatni)

Czy to badanie nie było zrobione za szybko po odstawieniu leku Amoksiklav, którym też można leczyć Borelioze?

14 Listopad 2011 Rozpoczęcie leczenia nie wiadomo czy potwierdzonej Boreliozy.

15 dni od Lekarza dermatologa lekiem Doxycyclinum TZF następnie od lekarza rodzinnego kolejne 15 dni tym razem lekiem Unidox, więc w sumie jest to 30 dni leczenia Doksycykliną w dawce 2 x 100 mg na dobę

14 Grudzień 2011- Zakończenie terapii antybiotykowej

Do dnia dzisiejszego szumy w uszach oraz męty w lewym oku pojawiły się w listopadzie 2011.

Nie miałem rumienia a obserwowałem swoje ciało dokładnie przez cały miesiąc od ugryzienia przez kleszcza...

Co o tym sądzicie? Jest Choroba?
nfk

Re: Czy to Borelioza? Proszę o pomoc

Postprzez marcin77 » Śro Sty 25, 2012 10:12 am

Witaj.
Ja za wiele Ci nie pomoge bo nie jestem wielkim znawca tematu, ale skoro masz podwyzszone Igm zrob dodatkowy test Western Blot, u mnie wlasnie tak to wygladalo. Za kilka dni bedziesz wiedzial czy to borelioza.

Pozdrawiam.
Marcin
marcin77

Re: Czy to Borelioza? Proszę o pomoc

Postprzez joa63 » Śro Sty 25, 2012 12:46 pm

Marcinie,jeśli twoje objawy nie dają Ci spokoju,to zrób kompletne badania w kierunku bb i koinfekcji.
Kleszcz mógł Cie zarazić także Bartonelozą,Babesiozą i innymi chorobami zakaźnymi.Wtedy nie ma rumienia,ale leczenie musi być dobierane pod kątem tych zakażeń.
Poczytaj o badaniach infekcji odkleszczowych:
http://www.cbdna.pl/index.php/oferta/in ... czowe.html
http://www.wielkoszynski.webity.pl/bada ... nostyczne/
Można oczywiście diagnozować się w innych placówkach.
Twoje infekcje mogą mieć związek z ugryzieniem przez kleszcza .To bardzo prawdopodobne.
Nie zaniedbaj diagnostyki.
Powodzenia.
Pozdrawiam.
blo,cpn,jers,myco,prawdopodobnie seronegatywna bb-leczenie nieprzerwanie od stycznia 2010.
Ogólnie znaczna poprawa.
joa63

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości