IgM

Czyli o tym, jak przebiega nasze leczenie Tutaj możecie spisywać swoje historie

IgM

Postprzez Paulina Liedtke » Wto Gru 13, 2011 12:06 am

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum. Nie mam pewności, czy jestem chora na boreliozę. Zdarzyło mi się w życiu kilka razy, że ugryzł mnie kleszcz, ale nie pojawiał się wtedy rumień, natomiast w październiku owszem i to podobny do boreliozowego. Wynik RT-PCR przed antybiotykiem+lekiem na cysty - ujemny. Brałam mimo to leki przez 2 tygodnie tak w razie czego i zrobiłam badanie na przeciwciała, żeby mieć 100% pewności, że to nie to. I bum! IgM wyszło na poziomie 155,7 AU/ml. Gdyby wynik był ledwo dodatni, pewnie wzięłabym to na karb małej wiarygodności testu, ale przy tak silnie dodatnim wyniku obawiam się, że to nie jest jednak pomyłka.
Paulina Liedtke

Re: IgM

Postprzez Paulina Liedtke » Pon Sty 09, 2012 2:07 am

Niestety, Western Blot potwierdził wyniki ELISy. Umawiam się jutro do lekarza, może uda mi się wyłudzić receptę na leki w odpowiedniej dawce.
Paulina Liedtke

Postprzez joa63 » Pon Sty 09, 2012 1:09 pm

Powodzenia w leczeniu.
Może nie będzie łatwo,ale masz już diagnozę a to bardzo dużo.
Będzie dobrze.
Szybkiego powrotu do całkowitej sprawności.
Pozdrawiam.
blo,cpn,jers,myco,prawdopodobnie seronegatywna bb-leczenie nieprzerwanie od stycznia 2010.
Ogólnie znaczna poprawa.
joa63

Postprzez Nalewka » Wto Sty 31, 2012 1:28 pm

Paulina Liedtke napisał(a):Wynik RT-PCR przed antybiotykiem+lekiem na cysty - ujemny.

Nie rozumiem dlaczego pierwszym testem był drogi pcr? Nie rozumiem po co w ogóle były robione badania? Sam rumień jest wystarczającym dowodem zakażenia. Trzeba czasu, żeby wytworzyły się we krwi przeciwciała, do tego trzeba mieć szczęście, żeby w pobranej próbce krwi akurat natrafić na przeciwciała niezwiązane z antygenami, a w dodatku krętek ma głupawą skłonność do błyskawicznego (max kilka dni) uciekania z krwi i chowania się w tkankach, których jednak nie badamy...

Przy twoich wynikach nie masz niczego wyłudzać, bo leczenie należy ci się jak psu zupa! Tyle, że jeden antybiotyk przez tydzień to za mało. Nie twierdzę, że masz łykać antybiotyki rok, dwa czy pięć, wiem jednak że przy odkleszczówkach potrzebna jest terapia skojarzona (różnymi lekami w jednym czasie, a nie jednym).
Nalewka

Wróć do Co u nas?

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości